Čierne skládky pribúdajú, radnica za ich odstránenie platí tisíce eur

Počas prvých desať mesiacov tohto roka zaplatilo mesto Piešťany za odstránenie čiernych skládok 9 906 eur. V roku 2020 to bolo 6 990 eur.

Napriek tomu, že obyvatelia Piešťan, môžu zadarmo voziť odpad na Zberný dvor, často to nerobia. Mesto potom musí platiť za odstraňovanie čiernych skládok, ktoré často vznikajú pri stanovištiach kontajnerov.

„V minulom roku bolo v Piešťanoch odstránených približne 100 skládok, s množstvom odpadov 1 231 ton. V tomto roku predpokladáme zvýšenie počtu skládok na 120 s množstvom odpadov približne 1 270 ton,“ informoval hovorca radnice Martin Ričány.

Odstránenie odpadu z mestských pozemkov zabezpečuje zberová spoločnosť Marius Pedersen, a.s. Za odpad privezený na Zberný dvor pritom obyvatelia Piešťan neplatia. Výnimkou je drobný stavebný odpad, ktorý je zo zákona spoplatnený sumou 0,05 eur/kg.

Zberný dvor je od leta 2020 otvorený v pondelok až piatok od 6.30 do 18.00 h. V sobotu od 8.00 h do 13.00 h.

„Nepovolené skládky odpadov sa najčastejšie vyskytujú na stanovištiach zberných nádob na odpad v lokalite sídliska Adam Trajan, na Staničnej ulici pri prevádzke Lekáreň Tília, na Žilinskej ulici pri parkovisku prevádzky OD Billa, Pod Párovcami pri bývalej prevádzke Zberné stredisko, na Vrbovskej ceste pri prevádzke ON Semiconductor,“ uviedla Martina Halašková z Odboru životného prostredia Mestského úradu Piešťany. Čierne skládky musia podľa jej slov často odstraňovať aj z Vážskej ulice (Kruhovka) a Žilinskej cesty (parkovisko pri Spojenej škole), ale aj z Priemyselnej, Obchodnej a Rekreačnej ulice.

Text: Martin Palkovič
Zdroj a ilustr. foto: piestany.sk