Čiastočné zatmenie Slnka bude možné pozorovať aj z Piešťan

Takúto príležitosť sme mali naposledy v roku 2011, na ďalšiu budeme v našich zemepisných šírkach čakať ďalších sedem rokov. Zatmenie Slnka nastane v deň jarnej rovnodennosti – 20. marca dopoludnia, na Slovensku bude viditeľné ako čiastočné s približným začiatkom o 9.40 h, maximom o 10:50 a koncom o 12.00 h.

Informovala o tom na svojej web stránke Slovenská akadémia vied. „Zatmenie Slnka nastáva v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenia pozorovateľné iba ako čiastočné,“ vysvetlil v článku Július Koza z Astronomický ústav SAV, Tatranská Lomnica.

Jarná rovnodennosť v tomto roku podľa jeho slov pripadá na piatok 20. marca, keď krátko pred polnocou Slnko vystúpi nad nebeský rovník a začne kalendárna a astronomická jar. „Zhodou okolností, práve v tento deň v dopoludňajších hodinách nastane zatmenie Slnka, ktoré bude na Slovensku viditeľné ako čiastočné. Naposledy sme mali možnosť vidieť čiastočné zatmenie pred štyrmi rokmi 4. januára 2011 a na ďalšiu dobrú šancu budeme čakať dlhých sedem a pol roka.“

Podmienkou na pozorovanie zatmenia Slnka je priaznivé počasie. Ak to bude možné, pokúsime sa toto nebeské divadlo pre našich čitateľov zaznamenať.

Zdroj: sav.sk Ilustr. foto (prechod Venuše medzi Zemou a Slnkom): Martin Palkovič