Cez víkend pozor na silný vietor

Posledný januárový víkend bude mimoriadne veterný. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal aj pre okres Piešťany výstrahu 2. stupňa, ktorá platí v nedeľu 30. 1.

Meteorológovia varujú pred vetrom na celom Slovensku a neodporúčajú pohyb vo vysokohorskom prostredí, kde sa môže vyskytnúť mohutná víchrica. Pre piešťanský región je vydaná výstraha 1. stupňa pred vetrom na piatok 28. januára. „Po prechodnom upokojení situácie v sobotu, sa opäť silno rozfúka v nedeľu,“ uvádza na svojej web stránke SHMÚ.

V Piešťanoch a okolí očakávajú meteorológovia miestami výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť aspoň 16 m/s (60 km/h) alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 28 m/s (85 – 100 km/h): „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.“

Aj preto vydali výstrahu 2. stupňa, ktorá platí 30. januára od 9.00 do 16.00 h. Zároveň sa ráno môže na cestách tvoriť aj poľadovica.

 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič