Silné sneženie môže spôsobiť problémy v doprave, varuje SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Piešťany výstrahu 2. stupňa pred snežením. Platí od štvrtka (9. decembra) 4.00 h do piatka 2.00 h.

„Najnepriaznivejšiu situáciu očakávame na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou 10 až 20, ojedinele až okolo 25 cm nového snehu,“ uviedol meteorológ Miroslav Šinger. SHMÚ jeho vyjadrenie publikoval na sociálnej sieti Facebook.

„Sneh bude lokálne mokrý – tzv. lepkavý, čím môže vplyvom jeho váhy dôjsť k poškodeniu striech, stromov, elektrického vedenia a ďalších objektov. Zároveň sa budú na juhozápade územia vplyvom vetra a sneženia ráno a dopoludnia lokálne vytvárať snehové jazyky. Spočiatku sa ojedinele môže vytvárať aj poľadovica. Odporúčame zvážiť nutnosť prepravy a nepohybovať sa pod zasneženými stromami,“ dodal M. Šinger.

Pre okres Piešťany platí vo štvrtok 9. decembra výstraha 2. stupňa. Meteorológovia očakávajú v našom regióne výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne väčšinou 10 až 20, vo vyšších polohách ojedinele 20 – 25 cm nového snehu. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varuje SHMÚ.

Text a ilustr. foto: SHMÚ