V parkoch a lesoch buďte opatrní, SHMÚ vydal výstrahu pred vetrom

Silný vietor potrápi veľkú časť západného Slovenska. Výstrahu 2. stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav aj pre Piešťany.

V okrese Piešťany meteorológovia očakávajú vo štvrtok 17. februára miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 29 m/s (85 – 105 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže prechodne dosiahnuť 16 až 19 m/s (60 až 70 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstraha 2. stupňa pre okres Piešťany platí 17. februára od 9.00 do 18.00 h. Následne by mal vietor o niečo zoslabnúť, ale fúkať bude aj v nasledujúcich dňoch. SHMÚ vydal pre piešťanský región výstrahu 1. stupňa až do sobotného (19. 2.) popoludnia.

„Najsilnejší vietor očakávame tesne pred frontom a na ňom, teda vo štvrtok okolo poludnia a krátko popoludní, kedy nárazy vetra najmä na západe a severe miestami dosiahnu 70-100 km/h, výnimočne aj viac. Na severe bude silno veterno už aj v druhej polovici noci a nadránom. Na horách bude vietor ešte silnejší, na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier miestami dosiahne silu mohutnej víchrice až orkánu. Vietor začne slabnúť až neskôr popoludní po prechode frontu,“ informoval Slovenský hydrometeorologický ústav prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Strednú Európu potrápi silný vietor, vrátane Slovenska

Už teraz možno povedať, že jednou z najvýraznejších čŕt tejto…

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, February 16, 2022

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič