Pozor na silný vietor, výstraha 2. stupňa platí aj pre Piešťany

Prechod studeného frontu cez územie Slovenska bude v pondelok 17. januára sprevádzaný veľmi silným vetrom, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„V priebehu pondelka postupne zosilnie severozápadný vietor, ktorý miestami, najmä na západe Slovenska a pod Tatrami dosiahne silu prudkého až búrlivého vetra s nárazmi 60 až 90 km/h, ojedinele aj viac. Ešte veternejšie bude na horách, kde očakávame víchricu, na hrebeňoch Tatier mohutnú víchricu až orkán,“ uviedol Miroslav Šinger, meteorológ SHMÚ.

Po celý deň platí výstraha aj pre všetky okresy Trnavského kraja. Od 10.00 do 21.00 h ide aj v piešťanskom regióne o výstrahu druhého stupňa, kedy sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť viac ako 16 m/s (60 km/h). Krátkodobo nárazoch to môže byť 23 – 28 m/s (85 – 100 km/h).

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Dnes sme vydali správu o nepriaznivom počasí v pondelok.

Silný vietor, sneženie a záveje
Podľa predpovede meteorológov…

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, January 16, 2022

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič