Anna Galovičová: Nežná revolúcia prináša sladké plody

Piešťanské zhromaždenie za slušné Slovensko 5. apríla symbolicky nadviazalo na udalosti z novembra 1989, keď sa aj v centre kúpeľného mesta stretli tisícky ľudí, aby prispeli k pádu totalitného režimu.

Včerajšie zhromaždenie malo o niečo menšiu účasť ako tie marcové, ale prítomní deklarovali, že zo svojich požiadaviek neplánujú poľaviť. Organizátori prečítali vyhlásenie k systémovým zmenám na ministerstve vnútra aj listy od historičky Lenky Šupkovej z Brunoviec a od novinára Andreja Bána.

S príhovorom vystúpila aj líderka Nežnej revolúcie v Piešťanoch Anna Galovičová. Prinášame jeho prepis:

Brutálna vražda Martinky a Jána sa musí vyšetriť a musíme prejaviť vnútornú silu, že sa nedáme obalamutiť a ovplyvniť tak, že skutok sa nestal alebo sa veci zametú pod koberec.

Môžem povedať, že Janko Kuciak objavil niečo, čo nám ostatným unikalo, aj keď sme tušili, že sa tu všelijaké veci dejú, ale neboli dôkazy. Tým, že to objavil, prišiel o život, ale všetkým nám otvoril oči.

Keď hovorím všetkým, tak myslím tých, čo tu sme, ale bohužiaľ mnohí tu nie sú. Stále sú obalamutení rôznymi zahmlievacími manévrami a rečami o konšpirácii, puči alebo prevrate.

Toto bolo aj za Dubčeka, keď sa hovorilo o kontrarevolúcii. A toto bolo aj počas Nežnej revolúcie, keď nás obviňovali, že sme prepojení na Západ, platení zo Západu, a že to je prevrat.

Z toho mi vyplýva, že musíme vydržať, aby sa aj ostatným oči otvorili, musíme sa navzájom začať spájať. Sú tu odbory, sú tu odborári a ďalší.

Najdôležitejší odkaz týchto dní je, že Nežná revolúcia prináša sladké plody, a to sú mladí ľudia, ktorí boli v zahraničí, získali tam skúsenosti, rozvinuli svoje schopnosti a teraz sa nám vracajú a organizujú tieto protestné stretnutia, nie len na Slovensku, ale po celom svete.

A to je ničo, čo ma naplnilo veľkým šťastím. Vidím, že máme komu odovzdať štafetový kolík a vidím, že oni sú pripravení riadiť túto spoločnosť. Netreba sa báť rečí, že nemá kto byť premiér. Je veľa schopných Slovákov, nielen v ich radoch, ale sú ďalší, ktorí sa úspešne presadili aj v ťažkej konkurencii na Západe a sú pripravení sa vrátiť a viesť našu krajinu.

Zasa sú to len zastrašovania a všelijaké zahmlievacie stratégie, aby sme sa báli a boli bezmocní.

Som veľmi rada, že protesty pokračujú, som veľmi rada, že postupne sa nám formuje nová vládnuca trieda mladých. A nepochybujem, že ako aj na pódiu stojíme dve generácie, takisto medzi vami a takisto na celom Slovensku dôjde k tej spolupráci a jedni druhým odovzdáme životné skúsenosti a silu. Ďakujem, že ste prišli.

Text a foto: Martin Palkovič