AKTUALIZOVANÉ: Hlavný kontrolór mesta v Piešťanoch končí

Peter Konečný, ktorý je hlavným kontrolórom mestského úradu od roku 2009, by mal už čoskoro začať pôsobiť vo Zvolene. Podľa zápisnice zverejnenej na mestskej web stránke ho za hlavného kontrolóra zvolili tamojší poslanci.

Ako prvá o tom informovala Piešťany TV. Peter Konečný pre ZPiešťan.sk dnes predpoludním povedal, že chce dodržať postupnosť a pred potvrdením alebo vyvrátením tejto informácie musí ešte hovoriť s primátorom Milošom Tamajkom.

Ak Peter Konečný začne funkciu hlavného kontrolóra vykonávať vo Zvolene, Piešťany musia nájsť jeho nástupcu. Rozhodovať budú mestskí poslanci.

Peter Konečný je hlavným kontrolórom od roku 2009 2007. V roku 2013 ho rozdielom jedného hlasu vtedajšie zastupiteľstvo vo funkcii opäť potvrdilo. Hlasovali zaňho najmä poslanci strany Smer-SD vrátane Miloša Tamajku a Michala Hyneka.

Po ich nástupe do vedenia radnice Peter Konečný upozornil na množstvo pochybení. Zastupiteľstvu predložil niekoľko správ, v ktorých konštatoval aj nehospodárne nakladanie s verejnými financiami.

Výhrady mal k rozpočtu na rok 2016, ktorý zastupiteľstvo schvaľovalo až vo februári tohto roka a dovtedy bola radnica v rozpočtovom provizóriu.

Doplnené (13. decembra o 12.15 h): Poslanci však mali voči práci hlavného kontrolóra aj výhrady. V júni 2015 ho potrestali odobraním odmien na šesť mesiacov. Peter Konečný podľa nich nebol dostatočne aktívny pri šetrení nákupu pevných diskov pre mestský úrad. Došlo k nemu v súvislosti s kauzou údajného úniku informácií z mestského úradu.

AKTUALIZOVANÉ (13. decembra o 17.00 h): Peter Konečný potvrdil, že vo funkcii hlavného kontrolór mesta Piešťany končí k 31. decembru 2016. Dnes o tom informoval aj primátora Miloša Tamajku.

Radnica by preto mala čoskoro začať hľada jeho nástupcu. Hlavného kontrolóra volí mestské zastupiteľstvo nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Jeho funkčné obdobie je šesť rokov.

Text a foto: Martin Palkovič