Aktuality.sk: Investícia Porsche v Hornej Strede je ohrozená

Zástupcovia automobilky poslali starostovi list, v ktorom vyjadrili svoje obavy z plánovanej zmeny územného plánu v lokalite, kde chcú postaviť technologické centrum za 14 mil. eur.

Starosta Hornej Stredy Ľubomír Krajňanský (Smer) podpísal zmluvu, podľa ktorej má obec záujem vytvoriť obytné územie tesne pri známom štrkovisku Dlhé Kusy. Susedné pozemky vlastní firma Porsche Werkzeugbau, ktorá ohlásila investíciu za 14 mil. eur. Ak by hneď vedľa mohli vyrásť domy, jej investícia sa predraží.

Porshce chce stavať severozápadne od štrkoviska. Pozemky na jeho severnom brehu vlastní spoločnosť Mariposa so sídlom v obci Ostrov.

Investigatívni novinári z portálu Aktuality.sk ju spájajú s podnikateľom Milošom Černokom. Už v januári o ňom písali v súvislosti s čiernou stavbou v obci Ratnovce.

„Ak firma Mariposa s tichou pomocou starostu Hornej Stredy presadí zmenu územného plánu, môže si postaviť domy. Pre Porsche to však bude znamenať, že sa investícia výrazne predraží alebo fabriku nakoniec na Považí nepostaví,“ píšu Aktuality.sk.

Zverejnili aj list zástupcov Porsche Werkzeugbau adresovaný starostovi Hornej Stredy: „Zmena funkčného využitia plôch z nezávadnej výroby na obytné územie polyfunkčné v lokalite Prekopané vyvolala u vedenia našej spoločnosti obavy, hlavne čo sa týka zlučiteľnosti funkcie bývania a funkcie výroby v záujmovom území.“

Porsche chcelo mať prvú fázu projektu za 14 mil. eur dokončenú v roku 2020. Prácu v novom technologickom centre má najprv nájsť 40 ľudí, ďalšie miesta by pribudli neskôr.

„Ide o výskum a vývoj až po realizáciu, teda čisto inžinierske a vysokokvalifikované činnosti. Nejedná sa o výrobu. Samozrejme, na dielni musí byť podpora výroby, fungovať tu bude konštrukcia, stavba prototypov a testovanie, z toho vyplýva ďalšia reťaz firiem, ktoré sa na to nadviažu,“ citovali regionálne noviny MY Trenčín Rudolfa Luptáka, zástupcu spoločnosti Porsche Werkzeugbau.

Text: Martin Palkovič Zdroj: mytrencin.sk Foto/Credit: Olav Tvedt