Porsche plánuje v Hornej Strede postaviť technologické centrum

Neďaleko Piešťan chce nemecký výrobca športových vozidiel produkovať robotické linky pre automobilový priemysel.

Prvá fáza projektu má byť dokončená v roku 2020. Prácu v novom technologickom centre najprv nájde 40 ľudí, ďalšie miesta budú postupne pribúdať. Informovali o tom regionálne noviny MY Trenčín.

Svoje zámery predstavili zástupcovia firmy Porsche Werkzeugbau na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Hornej Strede. Nová divízia robotizovaných liniek pre automobilový priemysel nebude podľa nich zameraná iba na výrobu, ale hlavne na výskum a vývoj. Prácu v nej majú preto nájsť vysokokvalifikovaní odborníci.

„Ide o výskum a vývoj až po realizáciu, teda čisto inžinierske a vysokokvalifikované činnosti. Nejedná sa o výrobu. Samozrejme, na dielni musí byť podpora výroby, fungovať tu bude konštrukcia, stavba prototypov a testovanie, z toho vyplýva ďalšia reťaz firiem, ktoré sa na to nadviažu,“ citovali regionálne noviny MY Trenčín Rudolfa Luptáka, ktorý na rokovaní obecného zastupiteľstva reprezentoval firmu Porsche Werkzeugbau so sídlom v Dubnici nad Váhom.

Tá v Hornej Strede vlastní pozemky medzi diaľnicou a severnou časťou štrkoviska Dlhé kusy. V prvej fáze che investovať 14 mil. eur.

V novopostavených halách má najprv prebiehať testovacia výroba, neskôr chce Porsche Werkzeugbau dodávať robotické výrobné linky pre automobilový priemysel.

Text: Martin Palkovič Zdroj: mytrencin.sk Foto/Credit: Olav Tvedt