Erik Hlavatý: Ako futbalový klub sme to najlepšie, čo okolie ponúka

Keďže máme za sebou prvý (celý) rok práce v PFK Piešťany, rád by som ho zhrnul a povedal o ďalších cieľoch v novom kalendárnom roku. Pri našich začiatkoch, v od augusta 2016, bolo v klube evidovaných 80 detí vo všetkých vekových kategóriách a družstvo mužov neexistovalo. Dali sme si dve priority: obnoviť seniorský tím PFK Piešťany a zvýšiť počet detí v klube, zároveň zlepšiť starostlivosť o ne.

Pôjde 39 víťazných zápasov v rade do Guinessovej knihy rekordov?

„Áčko“ sme dali dokopy asi za jeden mesiac. Chceli sme začať piatou ligou, proti čomu však bol oblastný zväz, takže sme začínali od najnižšej súťaže. Káder A tímu tvorili ,musím napísať, páni, ktorí v Piešťanoch pamätajú ešte II. ligu doplnení o nádejných dorastencov.

PFK prešlo celou súťažou bez straty čo i len jedného bodu a s prehľadom postúpil do VII. Ligy. Po polovici VII. ligy sme na čele, aj keď sa nám už „podarilo“ stratiť body v dvoch zápasoch. Aj keď vlastne o nič nejde, ľudia okolo futbalu v celom okrese nehovoria o ničom inom, ako o tom, že PFK Piešťany stratili body.

Všetci dúfame že sa nám počas zimnej prestávky podarí vhodne doplniť káder, postúpime, a aj budúcu sezónu budeme patriť k ašpirantom na postup tento raz už v šiestej lige.

Pri „A“ tíme musím ešte zdôrazniť dve veci: Chlapci ťahali šnúru 39 majstrovských zápasov bez straty bodu, čo by po potvrdení mohol byť nový zápis v Guinessovej knihe rekordov. Na domáce zápasy „Áčko“ chodilo niekedy 500-600 divákov, a to je ten pravý dôvod, prečo sme reštartovali seniorský futbal v Piešťanoch. Veď na čo je dobré, keď hráte IV. alebo V. ligu a príde Vám na domáci zápas 30 fanúšikov? Ľudia chcú vidieť hrať domácich, chcú im fandiť a tešiť sa s nimi z každého úspechu. A to je naša cesta.

Našim reprezentantom „vštepujeme“ patriotizmus k mestu i klubu

Pri našom príchode bolo v klube evidovaných niekoľko desiatok detí. Stáli za tým nekoncepčné kroky predchádzajúcich vedení PFK Piešťany a následne vznik rôznych pseudo akadémií či škôl v okolí Piešťan.

Dnes môžem aj s trochou pýchy povedať, že máme 250 detí v 13 mládežníckých tímoch a deti stále pribúdajú.

Pri U19 sme deklarovali náš prvý športový cieľ – postup do druhej ligy. Smelo môžem napísať, že sa nám to darí nad očakávanie. Jesennú časť sme skončili na vynikajúcom 2. mieste,3 body za favoritom súťaže zo Šamorína. Tu sa nám podarilo vhodne doplniť káder  talentami zo širšieho okolia. Tu musím konštatovať ešte jednu vec: máme najmladšie družstvo v súťaži – kostru tímu tvoria chlapci, ktorí budú môcť v tejto kategórii hrať ešte 1,5-2 roky.

Pri U17 sme pred začiatkom súťaže nemali veľké oči. Káder tvorí až 25 chlapcov, ktorí pravidelne všetci hrávajú.Tu je vidieť, že nám vyrastajú ďalšie silné ročníky. V tejto kategórii, aspoň z môjho pohľadu, je cítiť najväčší patriotizmus.

Pri U15 nás asi najviac tlačí topánka ale mesiac po mesiaci sa to zlepšuje. Asi sa bude niekomu zdať čudné, že po roku a pol idem rozprávať o tom, ako sme tu našli jedného-jediného chlapca z ročníka 2003. Všetci ostatní chlapci z tejto vekovej kategórie sú síce hráčmi Piešťan, ale hrajú v okolitých menších kluboch. Prečo? Vysvetlím na konci svojho blogu. Aj v tejto kategórii ktorá hrá II. ligu, sme počas leta pracovali hlavne na posilách s dátumom narodenia 2003. Z časti sa nám to podarilo, napriek tomu máme veľa práce s ďalším posilnením tímu. Na druhej strane je to najmladší celok v súťaži, čo je obrovský prísľub už pri ďalšom ročníku tejto súťaže.

Celok U13 má k dnešnému dňu až 30 detí. Všetky dostávajú príležitosť v II. lige. Pred začiatkom tejto sezóny sme vytvorili „B“ tímy U15 a U13, ktoré sme prihlásili do V. ligy. Tento projekt má nečakaný úspech a ak sa nič podstatné neudeje, budeme mať tieto družstvá aj pre budúcu sezónu. Menej vyťažené deti v II. lige majú tým pádom plnú zápasovú záťaž. A to v oboch kategóriach tréneri nominujú na zápasy o 2 roky mladšie deti. V súčasnosti máme všetky deti oblečené v klubových farbách,dôstojne reprezentujú PFK Piešťany a aj mesto, ktoré ani nevie, že ich má.

PFK Junior Piešťany podľa môjho názoru nastúpil na dobrú cestu. Zo strany Juniora chýba oveľa väčšia komunikácia medzi ním a klubom. Tento problém musíme vyriešiť čo najskôr. Z Juniora však máme rodičov, ktorí sú vždy ochotní pomôcť, za čo im patrí vďaka.

Som prekvapený, že PFK je stále bez podpory podnikateľov

Celkovo po 18 mesiacoch, odkedy som zodpovedný za PFK Piešťany ma najviac mrzia dve veci:

Prvou z nich je celkové, veľmi zlé, spoločensko-športové povedomie klubu PFK Piešťany v očiach širokej (aj podnikateľskej) verejnosti. Priamo nás podporuje iba firma Dušana Guláša. Nik iný. Neraz sa mi dostalo do uší: „Aha pán Guláš ich sponzoruje, tí sa musia pekne nabaliť“.

Respect Slovakia nám pokrýva 6 % mesačného rozpočtu klubu, za čo mu patrí veľká vďaka. Ešte by som sa vrátil k predchádzajúcej vete o našom „nabalení“. Smelo sa môžem každému pozrieť do očí, počas 18 mesiacoch mi v klube nebolo vyplatené ani jedno euro. A nie som sám, ktorý tu pracuje zadarmo.

Stachura terčom urážok, je to hanba istých ľudí

Po našom príchode sme vytvorili 4 pracovné miesta, ktoré máme do dnešného dňa. Už aj ja sa niekedy čudujem, prečo súčasný športový riaditeľ klubu zostáva za súčasných podmienok v Piešťanoch, pri tých finančných podmienkach, ktoré má. A to viem o jeho ponukách trénovať minimálne II. slovenskú ligu. A to tu ešte musí počúvať všelijakých exolympijských reprezentantov, ktorí mu tu v kuse vykrikujú klamstvá, urážajú jeho a jeho prácu. Popri tom mu ľudsky nesiahajú ani po členky.

Ešte raz smelo sa tu môžeme každému pozrieť do očí, a ak má niekto pochybnosti, osobne sa mu zaručím, že urobím všetko preto, aby mohol byť vo Výkonnom Výbore PFK Piešťany a začal pracovať pre klub – nie len urážal jeho predstaviteľov a rozprával čo všetko je tu zlé. Môže mať príležitosť ukázať, ako sa dá v klube pracovať ešte lepšie a verte mi, radi sa niečomu naučíme.

Zobúdza sa veľký pes, šteňatá sú nervózne

V predchádzajúcich vetách som položil otázku, prečo hrajú naši hráči (predovšetkým žiaci) v okolitých kluboch? Jeden fanúšik mal podľa mňa celkom trefné prirovnanie: Na dvore zaspal najväčší pes. Šteniatka okolo začali mať veľké oči a mysleli si, že ten dvor im začal patriť. Naraz sa ten najväčší pes začal zobúdzať a prirodzene si nárokoval na ten svoj dvor. Toto sa však šteniatkám nepáčilo a začali robiť všetko preto, aby to psovi znepríjemnili. Hrýzli ho, kradli mu potravu, no nakoniec im to aj tak nepomohlo, pretože veľký pes štekol a šteniatka sa schovali.

V PFK boli pomery, keď sa nikto nestaral o mládež, čo vyvrcholilo odchodom niektorých trénerov, ktorí si založili školy, odchodom nespokojných detí a v neposlednom rade útekom funkcionárov, ktorí dostali piešťanský futbal tam, kde sme ho našli. Je prirodzené, že niektorí tréneri, ktorí pracovali v PFK „zlanárili“ deti, ktoré s nimi trénovali do nového klubu. Je prirodzené, že ak niekto nespokojný odíde, návrat dôvery trvá veľmi dlho. Je prirodzené, že bývalý funkcionár v novom robí všetko preto, aby ukázal ako tam v tých Piešťanoch je zle. Prirodzené by malo byť to, čo v minulosti: že tí najlepší z okruhu 30 kilometrov končili v Piešťanoch.

Vždy tu boli, a v súčasnej dobe rozhodne sú, kvalifikovaní tréneri, ktorí učia deti nie len futbalovému kumštu, ale aj vážiť si jeden druhého ako človeka. Do dnešného dňa nám okolo najlepších z jednotlivých kategórií krúžia ako supy ľudia z niektorých dedín naokolo a lanária ich k sebe. Po roku a pol sa však nebojím povedať, že v chlapcoch sme začali budovať úctu a hlavne dôveru ku klubu, v ktorom hrávajú, a čo je najdôležitejšie, títo chlapci chcú hrať doma v PFK Piešťany.

(Ne)spolupráca klubu a mesta

Druhým dôvodom je (ne)spolupráca Piešťan s klubom, ktorý má najväčšiu mládežnícku základňu v meste. Pre porovnanie, v minulosti boli hospodár a hospodárka platení mestom, náklady na prepravu autobusmi, kosenie a valcovanie trávnika, odhŕňanie snehu na umelej tráve znášalo mesto.

Dnes sú hospodár i doprava (2000 eur mesačne) platení klubom. Kosenie, valcovanie, odhŕňanie zabezpečujú Služby mesta Piešťany, potom ich fakturujú PFK Piešťany… to je iba niekoľko príkladov „spolupráce“ medzi mestom a PFK Piešťany. Nedá mi ešte nespomenúť podporu v približne rovnakých mestách Sereď-priama dotácia 96 000 €/rok, Partizánske priama dotácia 50 000 €/rok rozdelená medzi 3 futbalové kluby, Hlohovec priama dotácia 20 000 €/rok. Piešťany – predfakturácia energií v maximálnej sume 30 000 eur za rok. Čiže v Piešťanoch idú dotácie do tepla a kúrenia, čo by pravdepodobne išlo aj tak, keďže mestský majetok, ktorým štadión je, musí byť temperovaný. Tento rok mesto našlo navyše zhruba 2 000 € a dalo vymeniť na štadióne staré dvere.

PFK Piešťany ako malá firma

Za posledných 18 mesiacov sa ukázalo, že aj v týchto veľmi ťažkých podmienkach sa dá starať o deti, ktoré chcú športovať. Bol som „obvinený“ z toho, že do futbalu vstupujem s postrannými bočnými úmyslami. Rozhodne to popieram. Osemnásť mesiacov som na čele PFK Piešťany – za nás hovoria veci ktoré sa tu spravili. Ak by som išiel do futbalu s postrannými úmyslami, tak by to bola pre mňa veľmi dlhá doba.

Keďže tí, ktorí to hovoria, zabudli, že pred tým, ako som sa stal štatutárom, som pôsobil 6 rokov ako vedúci pri celku môjho syna. Chcel som len dokázať, že taký klub ako je PFK Piešťany sa dá viesť ako malá firma. V povolaní som tvrdý kapitalista a toto som preniesol aj do klubu a či sa to niekomu páči alebo nie, zatiaľ to funguje.

Pri svojom nástupe som povedal, že klub chcem stabilizovať, vytvoriť fungujúci „A“ tím a vytvoriť podmienky na rast našej mládeže. Máme najlepšie podmienky na okolí (umelá tráva, tréningové ihrisko). Toto všetko je k dispozícii členom klubu 24 hodín denne. Som tiež hrdý na projekty, ktoré sme úspešne vytvorili a pokračujeme v nich. Či už je to PFK Junior Cup, Region Cup, Mestská Futbalová Liga alebo iné podujatia.

A ako som na začiatku tvrdil, som kedykoľvek pripravený odovzdať klub komukoľvek, kto príde a dá záruku, že klub bude napredovať a naše ihriská budú plné detí. Takto si predstavujem, že by malo fungovať aj mesto Piešťany – ako malá firma, ktorá bude vytvárať pre svojich obyvateľov zisk… to však je politika a tam nechcem zachádzať. Možno by ale vedenie mesta mohlo začať pracovať na celkovej koncepcii podpory športu v Piešťanoch. Zámerne som nechcel nikoho menovať. Vďaka patrí mojim kolegom z VV PFK Piešťany. Stojím si za tým, že bez nich by to nefungovalo.

Moja vďaka patrí trénerom, rodičom, ktorí nám pomáhajú kde môžu a všetkým, ktorí nás podporujú a dúfam že podporovať aj naďalej budú… a ako sa stáva dobrým zvykom už sa teším na tohto ročnú PFKovicu.

Erik Hlavatý