Blog Martina Rajčana: Sports spinning cup 2015

Väčšina skutkov, ktoré vykonáme sa začína ako nápad či myšlienka. Aj nás, rybárov, pri pohľade z okna von niekedy napadne ísť na ryby a tak aj spravíme. Niekoho to napadne občas, niekto na rybačku a ryby myslí stále. Aj tieto prívlačové preteky boli len nápadom, nápadom nášho pokladníka Braňa Zela. Slovo dalo slovo, niečo sme obtelefonovali, niekde sa informovali, zvážili naše možnosti a z nápadu sa stal plán.

Popravde, nikto z nás by vopred ani nepomyslel, koľko roboty a zodpovednosti bude s týmto pretekom. Ja ale stále hovorím, že keď niečo človeka baví dokáže ísť s krvavým potom na čele a s úsmevom na perách.

Samotným pretekom predchádzalo veľa príprav – vďaka Andrej Babulík a vybavovačiek – vďaka Roman Piešťanský a Pali Melicher. Od zháňania sponzorov – veľká vďaka Feri Jankech, cez zarybnenie až po samotnú úpravu revíru a jeho okolia. Za to by som sa chcel zase „poďakovať“ všetkým rekreantom a ľuďom, ktorí tak ako každý rok nesklamali a na Dlhých Kusoch po sebe nechali za plný veľký kontajner odpadkov a umožnili nám tak pri ich zbieraní pobyt na čerstvom vzduchu a kurz jógy dohromady.

rybarske_preteky_08

Baj d wej – ako každý rok sme to upratali na vlastné náklady a námahu, takže každý kto tam odhodil čo i len jednu fľašu môže pokojne spávať s vedomím, že sa nakoniec ocitla v dobrých rukách, na rozdiel od tých jeho…

Po (pre niektorých prebdenej) noci z 30. na 31. októbra to prišlo. Prví účastníci pretekov za začali schádzať už pred šiestou hodinou rannou. Nasledovalo losovanie lovných miest spojené s tekutými raňajkami, ktoré niektorým padli lepšie ako šálka kávy. Losovanie trvalo skoro 2 hodiny. Niet sa čo čudovať – pôvod 130 súťažiach siahal od Tople cez Hron až po Dunaj.

Prišla vytúžená ôsma hodina, s ňou prvý signál a prvé švihnutia prútmi nástrah do vody. Prvé pstruhy sa zdolávali po piatich sekundách, iné po dvadsiatich. Super bolo, že sa zdolávali počas každého kola a  na všetkých miestach. Jediní, kto z toho zo začiatku nemali až takú radosť boli rozhodcovia, nakoľko každá ulovená a hodnotená ryba musela byť rozhodcom skontrolovaná, zapísaná do bodovacieho lístka a podpísaná. Verte mi, že po prvom kole, kde niektorí pretekári vytiahli behom hodiny viac ako 20 rýb, sa rozhodcovia riadne zadýchali. Ale patrí im za to moja veľká vďaka a obdiv!

rybarske_preteky_04

Po dvoch kolách, výdatnom obede a pivku či kofole – vďaka PINO, nasledovali priebežné výsledky, čo ešte viac znervóznilo niektorých pretekárov. Možno práve preto sa niektorí snažili a vydali zo seba maximum svojho rybárskeho kumštu. Posledné dve kolá ubehli ako voda, nasledoval posledný signál a výstrel delobuchu. Ukončenie pretekov bolo počuť zaiste aj v Podolí, ak nie aj v Častkovciach.

A už tu bolo vyhodnotenie pretekov a odmeňovanie víťazov. Celkový počet ulovených rýb veľmi milo prekvapil samotných organizátorov a ešte viac pretekárov. Počas štyroch hodinových kôl sa ulovilo 1.679ks rýb, z prevažnej miery Pstruha Dúhového. Toho sme do revíru dva týždne pred pretekom nasadili 1.300kg, čo predstavuje cirka 3.500ks.

Odmenených bolo celkovo prvých 20 pretekárov vecnými cenami, pričom prví traja pretekári obdržali aj finančné odmeny a krásne poháre.

Na prvých troch miestach sa umiestnili:

1. Smorada Marek z Hnilca
2. Drančák Dávid z Košíc
3. Liška Ľubomír z Ružomberka

Ešte raz srdečne blahoželáme a skladáme klobúk pred ich umením.
Počas týchto pretekov šlapalo všetko ako malo, počasie bolo nádherné, ryba brala, atmosféra bola výborná. Na prvý ročník veľmi dobré, no zároveň veľký záväzok voči nasledujúcim. Ale vždy je čo zlepšovať, čo je aj náš záväzok do budúcnosti.
Po pretekoch si zase veľmi dobre na tomto revíri zachytali a chytajú aj naši radoví rybári a súbojmi so pstruhmi si spríjemňujú športové vyžitie z rybačky, či obohacujú jedálniček o kvalitné mäsko.

Touto cestou ešte raz ďakujem všetkým, ktorí sa akokoľvek zaslúžili o zdarný priebeh týchto pretekov, so sponzorov hlavne veľkoobchodu s rybárskymi potrebami SPORTS a MUCHE za super fotky.

Vidíme sa zase pri vode priatelia!

Petrov Zdar,

Martin Rajčan
hospodár MsO SRZ Piešťany

rybarske_preteky_13 rybarske_preteky_12 rybarske_preteky_11 rybarske_preteky_10 rybarske_preteky_06 rybarske_preteky_05 rybarske_preteky_04 rybarske_preteky_03 rybarske_preteky_02 rybarske_preteky_01

Foto: Iveta Mucha Ondrášiková

Inzercia