Blog Iuliie Maskovej: Piešťany sa stali mojim domovom už po prvých dňoch

Milí Piešťanci, volám sa Iuliia Maskova a rada by som sa s Vami podelila o môj srdečný príbeh s Piešťanmi a so skúsenosťami EDS (Európskej dobrovoľníckej služby) pre o.z Kvas. V tomto krásnom meste – skutočnej perle Slovenska žijem iba 6 mesiacov, ale s istotou môžem povedať, že je to najšťastnejšie obdobie môjho života!

Rada by som Vám predstavila svoju životnú cestu. Narodila som sa v Rusku, v malom mestečku Nadym na Sibíri. Po 18 rokoch som sa presťahovala do centra ruskej kultúry – Sankt Peterburgu. Absolvovala som štúdium v oblasti energetiky na Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University. Napriek tomu, že som pracovala ako energetický inžinier, veľmi som sa zaujímala o medzinárodnú spoluprácu a následne som študovala na rôznych univerzitách v Poľsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Bola som zamilovaná do medzinárodnej spolupráce, takže som sa rozhodla stať sa dobrovoľníčkou pre o.z Kvas. Úprimne, s dobrovoľníctvom som nikdy predtým nemala skúsenosti. Dobrovoľníctvo mi však pomohlo otvoriť sa mnohým novým možnostiam a skúsenostiam – organizovaniu podujatí, ekologickej výchove s deťmi, spusteniu vlastného jazykového kurzu a mnohým iným.

Keď som prišla na Slovensko, bola som veľmi prekvapená prívetivosťou ľudí a záujmom o Rusko. Preto som sa rozhodla sústrediť sa na prezentovanie pravej tváre Ruska a ruskej kultúry. Jednou z ciest sú ruské stand – up a prezentácie na rôzne témy – geografia, príroda, kultúra. Pri prezentáciách vždy nosím tradičnú ruskú ozdobu hlavy “kokošník”. Vždy sa pýtam hostí na ich skúsenosti s Ruskom, čítam tradičnú ruskú poéziu a nemôžu chýbať ani netradičné ukážky pitia vodky. Ľudia sa tak môžu priblížiť skutočnému Rusku a byť vtiahnutý do našej kultúry. Býva to plné prekvapení, napríklad nikto netušil, že v mojom rodnom meste Nadyme trvá zima 9 mesiacov a teploty môžu dosiahnuť – 60°C. Prvú takúto prezentáciu som urobila v kultúrnom a komunitnom centre ŽiWell. Po veľkom záujme ma pozvalo o.z AkSen – aktívny senior urobiť podobnú prezentáciu v ruskom jazyku. Veľmi sa mi páči, že ľudia staršej generácie rozprávajú plynule Rusky a moje prezentácie im pomáhajú pripomenúť si ruský jazyk a kultúru, občerstviť ich spomienky a skúsenosti. Odprezentovať svoju krajinu som bola aj v kultúrnom a komunitnom centre Elektrárňa Piešťany.

Ďalšia oblasť mojej práce sú Jazyčenia v Ruštine. Som veľmi hrdá na úspechy mojich slovenských študentov a ich túžbu hovoriť plynule po Rusky. Stali sme sa ozajstnými priateľmi a vždy spolu radi trávime čas. Okrem týchto aktivít som mala možnosť zapojiť sa do mnohých EKO vzdelávacích programov pre deti, divadelných podujatí, workshopov a prezentácii, zameraných na pestovanie lásky a rešpektu k prírode. Myslím, že pre tak prírode blízku krajinu, akou je Slovensko je to veľmi dôležité.

Hoci je táto dobrovoľnícka služba mojou najdlhšou skúsenosťou v zahraničí, Piešťany sa stali mojim domovom už po prvých dňoch! Aj keď je vaše mesto menšie, kultúrny život je tak bohatý! Každý deň môžem nájsť zaujímavé podujatia – koncerty, diskusie, prezentácie. Mala som veľké šťastie, že som si tu našla priateľov, ktorí mi pomohli priblížiť sa slovenskej kultúre, tradíciám, kuchyni a jazyku. Cestovala som už takmer po celom Slovensku a teraz viem že som úplne zaľúbená do krajiny!

Som stále otvorená novým priateľstvám, takže ak máte akékoľvek otázky, podnety alebo ak sa chcete pridať k Jazyčeniam v Ruštine, neváhajte ma kontaktovať na yulya-maskova@yandex.ru, alebo cez Facebook: Iuliia Maskova.

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o Európskej dobrovoľníckej službe, EKO výukových programoch pre školy, či zapojiť sa do našich aktivít, môžete nás kontaktovať na ozkvas.evs@gmail.com.

Iuliia Maskova