Základné a materské školy zatvoria v stredu, zrušené sú aj podujatia

Mesto Piešťany preruší vyučovanie na materských a základých školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti od 11. do 13. marca. Taktiež ruší podujatia, ktoré sa v nasledujúcich dňoch mali konať v jeho inštitúciách – ide o kultúrno-spoločenské centrum Fontána, Piešťanské informačné centrum a Mestskú knižnicu mesta Piešťany. Podobný krok odporúča aj súkromným organizátorom.

Materské a základné školy budú ešte v utorok 10. marca otvorené, ale v stredu ich preventívne uzavrú. Deti budú musieť zostať doma do konca tohto pracovného týždňa. Piešťanská samospráva tak chce predísť prípadnému šíreniu koronavírusu. O prerušení vyučovania na stredných školách dnes informovala aj trnavská župa.

„Vážení rodičia a žiaci. Z dôvodu prevencie pred šírením ochorenia koronavírusom COVID-19 udeľuje riaditeľ školy všetkým žiakom riaditeľské voľno v termíne 11.3.2020-13.3.2020,“ uviedla na svojej web stránke Základná škola na Holubyho ulici v Piešťanoch.

Od stredy 11. do 13. marca nebudú v prevádzke Centrum voľného času Ahoj, Základná umelecká škola Piešťany ani denné centrá Rozmarín a Svornosť.

„Spoločnosť Arriva Trnava na základe našej žiadosti bude vykonávať dezinfekciu všetkých autobusov MAD v meste. V súvislosti s prerušením vyučovania v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Piešťany spoločnosť od 11. do 13. marca 2020 zavádza prázdninový cestovný poriadok,“ informovala radnica.

Mestský úrad sa snaží zabezpečiť pre zamestnancov dezinfekčné prostriedky, ochranné rúška a rukavice. Občanom odporúča platenie poplatkov za komunálny odpad a iných platieb elektronickou formou. Ďalej pozastavuje roznos rozhodnutí o miestnych daniach za komunálny odpad a drobný stavebný odpad do domácností na obdobie približne jedného mesiaca. S tým súvisí aj predĺženie termínu na úhradu poplatkov a miestnych daní, o ktorom chce radnica ešte podrobne informovať.


Bytový podnik Piešťany na obdobie dvoch týždňov ruší schôdze vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Obmedzuje tiež stránkové dni pre verejnosť. Stránky budú vybavované výlučne telefonicky a e-mailom (tel.: 033/77 22 571, 033/77 22 589, 033/79 14 831; info@bppy.sk)

Služby mesta Piešťany uzatvárajú budovu pre verejnosť, vybavovanie stránok bude zabezpečené prostredníctvom telefónu a e-mailu (tel.: 033/7914 101 alebo 033/7914 103; smp@sluzbymesta.sk).


Mesto tiež na najbližšie dva týždne rozhodlo o zrušení kultúrnych podujatí vo svojich inštitúciách a o ich zatvorení.

V utorok sa preto neuskutoční Koncert pre ženy, ktorý mal byť v kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Na stredu bolo v tých istých priestoroch naplánované vystúpenie tanečnej skupiny Austedis, vo štvrtok sa mali v mestskej knižnici konať tvorivé dielne a divadelné predstavenie.

Premietať nebude ani kino Fontána. Mestské kultúrne stredisko poslalo e-mailom oznam, že ruší všetky svoje podujatia až do odvolania.

V termíne 11. 3. – 13. 3. 2020 bude zatvorené aj CVČ Ahoj a ZUŠ. Zároveň CVČ ruší všetky verejné športové podujatia a ZUŠ ruší plánované predstavenia a vystúpenia svojich žiakov.

O zrušení koncertov a predstavení na tento pracovný týždeň dnes informoval aj Dom umenia Piešťany, ktorý nespadá pod radnicu, ale pod Umelecký súbor Lúčnica.

O zákaze organizovať kultúrne a športové podujatia pre všetky orgány verejnej správy podvečer rozhodol Ústredný krízový štáb SR. Nariadenie platí od utorka 10. marca po dobu dvoch týždňov.

Aj preto Piešťanské Čajky neodohrajú v pôvodných termínoch extraligové zápasy so Šamorínom (11. marca) a Ružomberkom (14. marca).

Na Slovensku je aktuálne potvrdených sedem prípadov koronavírusu. „V spádom území Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave nebol k 9. marcu 2020, 13.30 hod.  hlásený pozitívny výskyt COVID – 19,“ uviedol dnes popoludní pre zpiešťan.sk regionálny hygienik Tomáš Hauko.

Až do pondelka 23. marca sú zrušené aj podujatia, ktoré sa mali konať v Elektrárni Piešťany. „S organizátormi jednotlivých podujatí usilovne pracujeme na zabezpečení náhradných termínov,“ informovala Elektrárňa. Plánované akcie ruší aj Flatgallery Piešťany.


Na základe rozhodnutia riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera platí od soboty 7. marca až do odvolania zákaz návštev na všetkých oddeleniach. Pri vstupe do nemocnice dnes viselo toto upozornenie:

1.) Máte niektorý z nasledujúcich príznakov: kašeľ, teplota, dýchavičnosť a celková únava.

2.) Boli ste na pobyte v lokalitách štátov alebo v komunite, kde sa vyskytol nový druh koronavírusu (hlavne Čína, Irán, Južná Kórea, severné Taliansko a iné) počas 14 dní pred objavením príznakov uvedených v bode 1.

3.) Stretli ste sa za posledných 14 dní o s osobou, u ktorej bol potvrdený nový druh koronavírusu.

V prípade, že sa na Vás vzťahujú minimálne dve z uvedených možností, nevstupujte do čakárne, ale upozornite informátorku. Následne sa riaďte jej pokynmi.


Text a ilustr. foto: Martin Palkovič