AKTUALIZOVANÉ: Stredné školy zatvoria, o základných a materských rozhoduje mesto

Trnavská župa sprísňuje v súvislosti s koronavírusom preventívne opatrenia. Na stredných školách prerušia výučbu od 10. do 13. marca. V Trnavskom kraji bolo viacero ľudí na koronavírus testovaných, ale ochorenie u nikoho z nich doteraz nepotvrdili.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zostanú počas najbližších dní zatvorené. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič na mimoriadnom tlačovom brífingu. Vyučovanie je nateraz prerušené od utorka 10. do piatka 13. marca.

„Sme tranzitný región a chceme minimalizovať riziko,“ vysvetlil preventívne opatrenie župan J. Viskupič. Dodal, že v regióne bolo na koronavírus testovaných viacero ľudí, ale ochorenie u nikoho z nich doteraz nepotvrdili.

V domovoch sociálnych služieb platí zákaz návštev už od minulého týždňa. Seniori sú totiž najohrozenejšou skupinou.

Okrem prerušenia vyučovania na stredných školách župa nariadila zákaz návštev na Úrade TTSK a dezinfekciou autobusov. Do piatka sú zrušené všetky predstavenia v trnavskom Divadle Jána Palárika aj všetky podujatia organizované župou. Podobné opatrenia odporúča kraj aj primátorom a starostom.

Základné a materské školy sú v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a miest. „Ak vyhodnotí primátor alebo starosta situáciu tak, že nateraz neprichádza k ohrozeniu, je to na ňom. Menšie obce môžu pristúpiť k iným rozhodnutiam ako primátori. Naše odporúčanie je, aby sme postupovali jednotne,“ dodal J. Viskupič.

Krízový štáb piešťanskej radnice zasadne dnes popoludní. O prípadných preventívnych opatreniach, ktoré príjme Mesto Piešťany, budeme ihneď informovať.

AKTUALIZOVANÉ o 14.30 h: Na základe záverov stretnutia primátorov Trnavského kraja, budú pravdepodobne materské a základné školy zatvorené od stredy 11. marca. Mesto Piešťany túto informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdilo, o preventívnych opatreniach rozhodne krízový štáb, ktorý sa stretne o 15.00 h.


Dom umenia Piešťany zrušil všetky plánované predstavenia v období od 9. do 13. marca. Neuskutoční sa preto dnešný koncert Symfonického orchestra VŠMU a utorkové divadelné predstavenie Milenec. Zrušený je aj koncert ŠKO Žilina a Speváckeho zboru Lúčnica, ktorý sa mal konať v stredu. V piatok sa mal v Dome umenia predstaviť Poddukelský umelecký ľudový súbor.

Elektrárňa Piešťany na Facebooku uviedla, že o prípadnom rušení niektorých marcových podujatí rozhodne v utorok 10. marca po dohode so spoluorganizátormi.

 


Na základe rozhodnutia riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera platí od soboty 7. marca až do odvolania zákaz návštev na všetkých oddeleniach.

Ľudia by mali podľa odporúčaní hygienikov zvážiť účasť na hromadných podujatiach, v domácnostiach dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov a ak sú chorí zostať doma a telefonicky kontaktovať lekára.

Dôležité je časté a dôsledné umývanie rúk mydlom a tečúcou vodou alebo dezinfekčným prípravkom na báze alkoholu. Pri kašľaní a kýchaní je nutné si zakryť nos jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič