V Piešťanoch sa dalo testovať vyše 15-tisíc ľudí, pozitívnych bol iba 0,52 %

Druhé kolo plošného testovania sa na základe toho prvého v Piešťanoch možno neuskutoční. Pripustil to premiér Igor Matovič.

Piešťanská radnica zverejnila výsledky prvého kola plošného testovania na ochorenie covid-19. V sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra sa nechalo v 21 odberných miestach vyšetriť 15 216 ľudí, iba 79 z nich malo pozitívny výsledok. Pozitivita teda bola približne 0,519 %.

„Počas soboty odberové tímy urobili 12 244 testov a pozitívny výsledok testu oznámili 59 ľuďom. V nedeľu 1. novembra, keď počet vykonaných testov výrazne klesol na číslo 2 972, bolo pozitívne odhalených 20 občanov,“ informuje radnica.

Počet obyvateľov Piešťan vo veku od 10 do 65 rokov je približne 19-tisíc. Ak by mohli prísť na testovanie iba oni, účasť bola 80 %. Vyšetrenie si však mohli nechať spraviť aj starší ľudia, klienti kúpeľov a obyvatelia iných miest a obcí.

Najviac vyšetrí (1 334) spravili v Kongresovom centre. Toto odberné miesto personálne zabezpečovali Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Druhým najvyťaženejším odberný miestom bola Základná škola na Mojmírovej ulici.

„Veľmi pekne chcem poďakovať všetkým odberným tímom za vynikajúci a ľudský prístup. Veľká vďaka patrí zdravotníkom, vojakom, dobrovoľníkom, administratívnym pracovníkom, štátnym a mestským policajtom. Poďakovanie patrí tiež pracovníkom mestského úradu za prípravu celoplošného testovania, správcom a majiteľom budov za vytvorenie odberných miest, miestnym podnikateľom za pomoc a predovšetkým Vám, občania mesta Piešťan, ktorí ste sa veľkou mierou pričinili o hladký priebeh celoplopšného testovania v našom meste,“ povedal primátor Peter Jančovič.

Za sobotu antigénové testy v Piešťanoch odhalili 59 pozitívnych ľudí. V nedeľu, keď bola účasť oveľa menšia a už sa netvorili dlhé rady, pribudlo 20 pozitívnych výsledkov. Spolu to predstavuje iba 0,52 % pozitívnych výsledkov zo všetkých testov urobených cez víkend v kúpeľnom meste.

V neďalekom Hlohovci bol podľa informácií zverejnených tamojšou radnicou podiel pozitívnych 0,61 %, v Trnave bola miera pozitivity 0,61 %.

Predseda vlády Igor Matovič v pondelok krátko popoludní pre Rádio Expres povedal, že druhé kolo plošného testovania by nemuselo byť v 20 až 30 % okresov. Rozhodnutie by mala vláda prijať dnes popoludní.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič