Na testovanie prišlo v sobotu 2,5 mil. ľudí, v Piešťanoch 12 244

Dlhé rady pred piešťanskými odbernými miestami v nedeľu nečakajte. Od rána pred nimi takmer nikto nestojí. Väčšina záujemcov o testovanie zrejme prišla už v sobotu.

„Počas prvého dňa celoplošného testovania v Piešťanoch sa bolo dať otestovať 12 244 ľudí. Zo sobotňajšieho testovania je pozitivita v našom meste pod 0,5 %,“ informovala radnica.

To znamená, že v meste Piešťany bude mať počas nasledujúcich dní domácu karanténu iba približne 60 ľudí, ktorí sa dali v sobotu testovať. S výnimkou cesty do najbližších potravín a k lekárovi však budú mať obmedzený pohyb aj tí, ktorí cez víkend testovanie neabsolvovali.

Podiel pozitívnych bol za prvý deň v Piešťanoch o polovicu nižší ako v celoslovenskom priemere. Minister obrany Jaroslav Naď oznámil, že v sobotu si nechalo test na ochorenie covid-19 spraviť 2 581 113 ľudí, pričom pozitívny výsledok malo 25 850. To je takmer presne 1 percento.

Odhadovaný počet Piešťancov, ktorí by sa mohli cez víkend nechať na ochorenie covid-19 testovať je 19 000. Ide o obyvateľov starších ako 10 a mladších ako 65 rokov. V sobotu teda prišlo takmer 65 % predpokladaného počtu záujemcov.

V nedeľu sa už rady pred odbernými miestami v Piešťanoch netvoria. Stery z nosohltana by mali zdravotníci robiť až do 21.30 h. Odberné miesta oficiálne uzavrú o 22.00 h.

Text: Martin Palkovič Foto: Martin Ričány/Mesto Piešťany