Nemocnica A. Wintera má prvých pacientov s ochorením covid-19

V Piešťanoch museli behom pár hodín uvoľniť kapacitu pre pacientov s koronavírusom, ktorých neprijala Trnavská nemocnica. Boli vo vážnom stave, ale aktuálne sú stabilizovaní.

Trnavská nemocnica oznámila, že už nebude prijímať pacientov s ochorením covid-19 z piešťanského regiónu. V reakcii na toto rozhodnutie, ale aj na základe príkazu ministra zdravotníctva, museli v Nemocnici Alexandra Wintera (NAW) vyčleniť 10 % lôžkovej kapacity pre tzv. covid oddelenie.

Informoval o tom riaditeľ NAW Štefan Kóňa s tým, že vďaka jarnej príprave na takúto situáciu to trvalo iba pár hodín.

Chorí s koronavírusom ležia na bývalom rehabilitačnom oddelení NAW. Odtiaľ presunuli pacientov na chirurgiu.

„Je dobré, že sme si to nacvičili na jar. Za pár hodín sme toto oddelenie otvorili,“ povedal Štefan Kóňa pre Piešťany TV. Podľa jeho slov boli traja pacienti trpiaci ochorením covid-19 vo vážnom stave. „V súčastnosti je už ich zdravotný stav stabilizovaný,“ dodal riaditeľ s tým, že žiaden z nich nepotreboval pľúcnu ventiláciu.

Covid oddelenie má kapacitu dvadsať lôžok, aktuálne tam ležia traja ľudia, ale záchranky môžu do Piešťan voziť aj ľudí z iných regiónov.

Kvôli vysokému počtu seniorov je okres Piešťany podľa riaditeľa Štefana Kóňu veľmi rizikový: „Na seniorov musíme dávať pozor, pretože to ochorenie u nich prebieha úplne inak ako u mladých ľudí.“

V piešťanskej nemocnici spravili v utorok 13. októbra na vlastné náklady 550 antigénových testov a zistili, že dvaja zamestnanci sú pozitívni. Testovanie pacientov bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

Pri vstupe do piešťanskej nemocnice už pomáhajú aj príslušníci armády. Akútna zdravotná starostlivosť je poskytovaná v plnej miere. Chirurgické a gynekologické oddelenie funguje v štandardnom režime, ale niektoré operácie môžu byť odložené.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič