Zviera už nemá byť vec, týranie chcú postihovať tvrdšie

Plánovaná legislatívna zmena môže pomôcť lepšie postihovať množiteľov psov, posilní práva veterinárnych inšpektorov a zamedzí zneužívaniu zvierat v cirkusoch.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v rámci novely zákona o veterinárnej starostlivosti mení doterajšiu definíciu zvieraťa. V prípade schválenia zmeny legislatívy bude mať zviera svoj osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Pôjde o dôležitý krok, ktorý výrazne zlepší vymáhanie práv zvierat v prípade týrania.

„Vďaka tomu bude možné poukázať, že sa porušujú práva cítiacej bytosti a nie predmetu. Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ uviedla v tlačovej správe ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Podľa Ľubomíry Balekovej z Útulku Piešťany takúto úpravu zákonov presadzujú ochrancovia zvierat už celé roky. Pomohla by aj pri efektívnom postihovaní množiteľov psov. „Určite by sme privítali, aby zviera v zákone nebolo definované ako vec, ale ako cítiaca bytosť. Dúfajme, že sa to čím skôr stane realitou,“ povedala Ľubomíra Baleková pre zpiešťan.sk.

Ďalším avizovaným opatrením ministerstva pôdohospodárstva je povinné čipovanie psov. „Naším cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, keď nebudeme mať preplnené útulky a stratené psy sa budú rýchlo vracať majiteľom,“ dodala G. Matečná.

Novela zefektívni aj ochranu práv zvierat najmä pred týraním tým, že posilní právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade podozrenia z týrania bude mať totiž právo vstúpiť na pozemok aj bez prítomnosti polície.

Pracovníci piešťanského útulku sa s týraním zvierat stretávajú často. Vo februári tohto roka upozornili na dobermana, ktorý bol zrejme celý život zatvorený vo voliére. S dekubitmy, zubami vydratými od pletiva a s množstvom brokov v tele ho našli v obci Banka.

V marci skončili v opatere veterinárov vlčiaci, ktorých niekto nechal hladovať na reťaziach odľahlej časti Vážskeho ostrova.

Novelu zákona dá agrorezort do medzirezortného pripomienkového konania ešte v letných mesiacoch. Cieľom ministerstva pôdohospodárstva je uvedenie zákona do platnosti od 1. 1. 2018.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa/ministerstvo pôdohospodárstva Ilustr. foto: Útulok Piešťany