Piešťanka vytvorila aplikáciu, ktorá pomáha strateným zvieratám

Piešťany hore nohami. Spomeniete si ešte na zúfalé pátranie po stratenej mačke? Po celom meste viseli plagáty s jej fotografiou. Alebo nedávno stratený pes husky. Len nedávno sa potuloval po Piešťanoch. Mal obojok a vidieť ste ho mohli na Trajane aj pri futbalovom štadióne, až kým sa k nemu neprihlásil majiteľ.

Denne sa na sociálnych sieťach objaví niekoľko desiatok príspevkov o nájdených či stratených zvieratách. Aj pre takéto prípady navrhla dobrovoľníčka – ochranárka zvierat Adel Bednáriková aplikáciu Hľadáme labky. Pomáha napríklad aj v Dočasnom domove pre havinkov Piešťany. Dobrovoľníctvu sa venuje tri roky a za ten čas už zachránila desiatky psíkov.

Všetko na jednom mieste

Nová aplikácia funguje od začiatku apríla. Ľuďom umožňuje nahlasovať stratené alebo nájdené zvieratá po celom Slovensku.

„Doteraz podobná aplikácia na Slovensku chýbala. Ľudia využívajú pri pátraní po stratených domácich miláčikoch najmä sociálne siete, vytvárajú skupiny na Facebooku, ale tam sa o tom nie každý dozvie,“ vysvetľuje Adel Bednáriková.

Preto sa rozhodla vytvoriť platformu, kde by mohli ľudia stratených a nájdených miláčikov zapísať a nahrať ich fotografiu.

„Ani jedna skupina nie je dostatočne veľká a schopná filtrovať zvieratá podľa určitých parametrov, teda v takom množstve príspevkov nevieme nájsť dané zvieratko. Verím, že aplikácia pomôže tento problém aspoň sčasti vyriešiť,“ vysvetľuje mladá ochranárka.

Do aplikácie Hľadáme labky zatiaľ môžete nahlásiť stratených psíkov, mačky a papagáje. Práce na aplikácii však Adela nezastavila a postupne ju rozširuje o ďalšie možnosti.

Ako funguje aplikácia Hľadáme labky?

Aplikáciu si nainštalujte do vášho smartfónu. Vďaka jednoduchému a intuitívnemu ovládaniu môžete nahlásiť stratené alebo nájdené zvieratko.

Doplniť môžete aj informácie o lokalite, hlavných poznávacích znakoch, rase či sfarbení. Aplikácia užívateľovi sama napovie, čo má robiť.

„Ak niekto nahlasuje zranené alebo uhynuté zvieratko, treba to uviesť, pretože aj takéto zvieratko môže niekto hľadať,“ dodáva Adel.

Databáza stratených a nájdených

V databáze nájdených a stratených nájdu majitelia zvierat informácie o nájdení. Je dôležité uvádzať aj telefonický alebo emailový kontakt, aby sa mohli nálezca a majiteľ spojiť. Na priame kontaktovanie slúži špeciálne tlačidlo.

Vznik aplikácie Hľadáme labky hradila Adela sčasti z vlastných zdrojov, ale prispeli jej aj sponzori. Aplikácia je dostupná zadarmo na Google Play.

Text: Rasťo Piovarči Foto: Archív A. B.