Zomrel fotograf Dušan Knap

Piešťany prišli o ďalšiu osobnosť. Zomrel fotograf Dušan Knap, ktorý sa v posledných rokoch venoval aj ochrane prírody. Piešťanci ho tiež poznali ako vášnivého bežca a cyklistu.

Dušan Knap sa narodil 15. apríla 1976 v Piešťanoch. Vážny záujem o fotografiu prejavil už ako dospievajúci, začínal fotiť na film a to sa odzrkadlilo aj v jeho neskoršej tvorbe. Fotografickú monografiu svojho rodného mesta pripravoval dva roky. Nafotil ju na stredoformát 6×7. V roku 2003 získala ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska.

Ešte predtým bol Dušan Knap fotožurnalistom, pracoval v celoslovenských denníkoch, ale aj ako fotograf predsedu vlády. Neskôr sa venoval komerčnej fotografii, medzi jeho klientov patrili napríklad Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Niektoré jeho zábery používajú pri svojej prezentácii dodnes.

V posledných rokoch sa zameral na ochranu prírody s cieľom nadviazať na odkaz svojho starého otca ornitológa Viliama Kubána. V spolupráci so Službami mesta Piešťany v mestskom parku rozmiestňoval vtáčie búdky, ale angažoval sa aj proti spracovaniu rádioaktívneho odpadu v neďalekých Jaslovských Bohuniciach.

Na jar roku 2017 zorganizoval cyklojazdu z Piešťan do Vrbového, ktorej cieľom bolo upozorniť na potrebu vybudovania Zelenej cesty využívajúcej starú železničnú trať. Podujatia sa zúčastnilo takmer 200 cyklistov. Jeho Inštitút trvalo udržateľného rozvoja a environmentalistiky neskôr zabezpečoval servis pre zdieľané bicykle známe pod názvom Piešťanské užitočné koleso.

Ako Piešťanec mal Dušan Knap k bicyklom blízko od malička. Jeho koníčkom bola už v mladom veku horská cyklistika, ale v okolí rodného mesta ste ho mohli často stretnúť aj ako bežca.

Česť jeho pamiatke!

Text a foto: Martin Palkovič