Vtáčie búdky v parkoch osadili na počesť Dušana Knapa

Pokračuje iniciatíva, ktorú kedysi odštartoval ornitológ Viliam Kubán a potom na ňu nadviazal jeho vnuk Dušan Knap. V piešťanských parkoch pribudlo 12 nových vtáčích búdok. Odborník neskôr zistí, ktoré druhy operencov ich využívali.

Radnica, Služby mesta Piešťany a ornitológ Erich Kubica počas uplynulého týždňa zavesili tucet vtáčích búdok na stromy v lokalitách bývalého Pažitského a Teplického cintorína.

Fotograf a ochranca prírody Dušan Knap zomrel nečakane koncom februára vo veku 45 rokov. Ekologickými aktivitami v posledných rokoch nadväzoval na odkaz svojho starého otca ornitológa Viliama Kubána.

„Popri svojej rôznorodej činnosti si počas jarných mesiacov našiel čas aj na pomoc hniezdiacemu vtáctvu. Jednou z jeho aktivít bolo za pomoci Služieb mesta Piešťany a mestského úradu vešanie vtáčích búdok v priestoroch mestského parku,“ povedal Martin Ričány, hovorca mesta Piešťany.

„Neuvedomujeme si, aké prospešné je pre ľudí osadenie búdok do verejných priestorov v mestách. Vtáctvo, ktoré v búdkach zahniezdi je nesmierne užitočné. Párik kŕmiaci svoje mláďatá vyzbiera v okolí búdky okolo troch kilogramov hmyzu. Pre park je to v prípade väčšieho počtu hniezdiaceho vtáctva nesmierna pomoc,“ vysvetlil Erich Kubica.

Ornitológ po ukončení hniezdenia zistí, ktoré druhy operencov ich využívali a koľko sa ich tam vyliahlo. „Ak bude vhodná príležitosť, mladé spevavce sa pokúsime aj okrúžkovať,“ dodal hovorca radnice.

Umiestňovanie vtáčích búdok v mestskej zeleni je dôležité z pohľadu zachovania druhovej rozmanitosti. Zo stromov totiž odborníci kvôli bezpečnosti odstraňujú suché konáre. Ale práve bútľaviny chýbajú niektorým druhom vtákov pri hniezdení. „Keďže tieto časti stromov sú odstraňované, musíme ich nahrádzať búdkami, aby sme v tomto biotope zachovali druhovú rozmanitosť. Naopak, nemá zmysel umiestňovať búdky v lese, pretože tam je v prirodzenom prostredí viac možností pre hniezdenie vtáctva,“ vysvetlil Dušan Knap pri osádzaní búdok v mestskom parku v marci 2020.

Zdroj: piestany.sk

Titulná foto: Martin Ričány