Zlaté stuhy vyvrcholia poctou Jánovi Horňákovi. Pozrite si program stretnutia oldtimerov

Tento rok uplynie 90 rokov od založenia tradície prehliadok automobilovej elegancie na Kúpeľnom ostrove. Obyvatelia a návštevníci Piešťany budú mať 2. až 4. júna možnosť obdivovať takmer 50 historických vozidiel a tešiť sa môžu aj na slávnostný ohňostroj.

Na tradíciu, ktorú založili Winterovci už v roku 1932, nadviazal Ján Horňák a po jeho predčasnej smrti v nej pokračujú jeho nasledovníci. Zlaté stuhy prezentujú vizuálnu i technologickú krásu historických automobilov. Vďaka úsiliu dlhoročného organizátora patrí toto podujatie k najlepším svojho druhu v Európe a každoročne dokáže do Piešťan prilákať davy návštevníkov.

Tento rok sa Piešťanské Zlaté stuhy konajú v rovnakom termíne ako Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny. Účasť prisľúbilo takmer 50 posádok historických vozidiel, pričom najstarší automobil bol vyrobený v roku 1911.

Fanúšikovia oldtimerov ich budú môcť obdivovať na Kúpeľnom ostrove už vo štvrtok (2. júna) večer. Predstavia sa im aj v piatok o 17.00 h pred villou Astória a podujatie vyvrcholí sobotným galavečerom pred hotelom Thermia Palace, ktorý sa skončí ohňostrojom z nábrežia Váhu.

Doprevádzať ho bude premiéra skladby, ktorá vznikla na počesť Jána Horňáka. Podľa jeho dcéry Katy Sedlak, spoluorganizátorky tohtoročného stretnutia oldtimerov, ide o odkaz na What a Wonderful World od Louisa Armstronga – pieseň, ktorú Ján Horňák miloval. Na vzniku skladby, znejúcej počas ohňostroja od hotela Thermia Palace a z terasy Regal Burger, sa podieľal piešťanský producent Analogrunner a naspievala ju vnučka Jána Horňáka Stella.

29. ročníku Piešťanských Zlatých stúh bude venované aj vysielanie Trnavského rádia – naživo pred hotelom Thermia Palace. V sobotu 4. júla od 18.00 h si budete môcť vypočuť rozhovory s účastníkmi podujatia, ale aj so zástupcami Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, primátorom Petrom Jančovičom a riaditeľkou Rezortu Piešťany Tatianou Nevolnou.

Štvrtok 2. júna
16.00 h výstava historických vozidiel účastníkov Piešťanských Zlatých stúh 2022 na Kúpeľnom ostrove
Piatok 3. júna
9.30 h Štart 1. etapy z Kúpeľného ostrova (trasa: Piešťany – Madunice – Leopoldov – Sereď – Sládkovičovo – Jelka a späť)
11.00 h Prehliadka Vodný kolový mlyn Jelka s výstavou historických vozidiel
12.30 h Presun do obce Jelka (obed účastníkov) výstava vozidiel reštaurácia ISTER
17.00 h Predstavenie historických vozidiel v centre mesta Piešťany, pred vilou Astória
Sobota 4. júna
9.45 h Spanilá jazda mestom Piešťany, spojená s Otvorením letnej kúpeľnej sezóny
11.00 h Prehliadka Vojenského historického múzea Piešťany
12.30 h Príchod vozidiel na Kúpeľný ostrov
14.00 h výstava historických vozidiel na Kúpeľnom ostrove, výstava historických motoriek, bicyklov, športových historických vozidiel
19.30 h Galavečer Piešťanské Zlaté stuhy – Concurse d’elegance 2022 pred hotelom Thermia Palace s hudobno-kultúrnym programom
21.45 h Ohňostroj

Text a foto: Martin Palkovič