Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny bude moderovať Juraj Bača, zahrajú kapely Vidiek i Polemic

Jedným z najdôležitejších období roka v kúpeľnom meste je letná sezóna. Piešťany pripravujú na prvý júnový víkend už 30. ročník slávnostnej udalosti spolu s bohatým kultúrnym programom. Mesto si zároveň pripomína 910. výročie prvej písomnej zmienky, ktorá sa nachádza v Zoborských listinách.

Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny sa blíži. „V Piešťanoch sa chystá jeden z najkrajších víkendov roka a verím, že naši obyvatelia už netrpezlivo očakávajú zverejnenie programu. Tento rok nás čakajú dve dôležité jubileá. Letnú sezónu otvárame po tridsiaty raz a zároveň si pripomíname 910. výročie prvej písomnej zmienky o Piešťanoch. Preto sme prichystali kvalitný program, hodný takejto oslavy,“ hovorí Peter Jančovič, primátor mesta Piešťany.

Oslavu leta odštartujú slávnostné fanfáry v podaní Trombon Quartetu na terase Domu umenia v piatok 2. júna o 19.00. Toto jedinečné vystúpenie je zároveň hudobnou pozvánkou na 68. ročník music festivalu Piešťany. Kultúrny program bude v piatok pokračovať v Hudobnom pavilóne v mestskom parku vystúpeniami kapiel King Shaolin a Vidiek.

V sobotu 3. júna sa vedenie mesta a kúpeľov spolu s predstaviteľmi katolíckej a evanjelickej cirkvi zíde na obrade Poďakovania za liečivé pramene v Hudobnom pavilóne Harmony. Program bude pokračovať tradičným sprievodom mestom, ktorý vedie od Kúpeľného ostrova k Hudobnému pavilónu v mestskom parku. V sprievode budú okrem predstaviteľov kultúrneho, spoločenského a politického života zastúpené aj delegácie z partnerských miest Piešťan, žiaci a študenti škôl na území mesta, športovci a rôzne záujmové skupiny. Po skončení sprievodu sa o 11.00 začne Slávnostný ceremoniál Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 2023 (OLKS 2023), ktorý bude moderovať Juraj Bača a vystúpia žiaci ZUŠ Piešťany.

V sobotu poobede bude program pokračovať v Hudobnom pavilóne v mestskom parku vystúpením kapiel Funny Fellows, Heľenine Oči, Pressburger Klezmer Band a Polemic. Nedeľňajší program sa začne vystúpením FSS Povoja o 14.00 v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, nasledovať budú kapely Neznámi a Dora. Mesto Piešťany v spolupráci s partnermi pripravilo aj bohatý sprievodný program. Už vo štvrtok 1. júna je nachystaný program pre deti v Prírodnom kine v mestskom parku v spolupráci s OZ Myška / InfoBODKA Piešťany. V piatok 2. júna o 19.30 sa uskutoční Otvárací koncert 68. music festivalu Piešťany. Sobotňajšie ráno spestrí Elektrárňa Piešťany podujatím Raňajky v Elektrárni. „Cítili sme sa trochu vymedzení z hlavného diania v centre mesta, zároveň sme však pomyselnou uvítacou bránou do mesta vzhľadom na našu lokalitu v blízkosti stanice. Preto sme sa rozhodli usporiadať podujatie, ktoré návštevníkov na bohatý program v meste pripraví,“ hovorí Katarína Hallová, riaditeľka Elektrárne Piešťany. Návštevníci si budú môcť okrem raňajok v Elektrárni vychutnať ľahké cvičenie, masáže, líčenie pre dámy a pre deti sú prichystané dielničky.

Balneologické múzeum Imricha Wintera pripravilo na sobotu výstavu historických fotografií Piešťan a deti si budú môcť na tvorivých dielňach vyskúšať písanie hlaholikou a tajným písmom. Kultúrno-kreatívne centrum ARTA chystá Deň otvorených ateliérov – MLADOSŤ.

Návštevníci, ktorí uprednostňujú športové vyžitie, môžu na Lodenici sledovať zápolenie Dračích lodí O pohár primátora. Stretnutie Kanonierov v Piešťanoch prebehne na štadióne PFK od 9.00 a uskutoční sa pri príležitosti 10. výročia založenia slovenského Klubu ligových kanonierov pod záštitou SFZ a FAČR.

Centrum mesta čoraz viac zaťažuje rastúci počet parkujúcich áut, preto na sobotu vedenie mesta v spolupráci so spoločnosťou ARRIVA zabezpečilo pre návštevníkov možnosť využiť kyvadlovú dopravu. Zo záchytných parkovísk pri Poliklinike a Zimnom štadióne bude v pravidelných intervaloch odchádzať autobus na Vajanského námestie a späť.

Mesto nestále kladie dôraz aj na ekológiu a tak po minuloročnom úspechu opäť ponúkne návštevníkom možnosť zakúpenia zálohovaných pohárov v atraktívnom dizajne z pera ilustrátorky Alice Kucharovič.

 

Piatok 2. 6.
Hudobný pavilón v mestskom parku
17.30 KING SHAOLIN
20.00 VIDIEK

Sobota 3. 6.
10.00 Požehnanie liečivých prameňov, Hudobný pavilón Harmony, Kúpeľný ostrov
10.30 Sprievod mestom od Kúpeľného ostrova k Hudobnému pavilónu v mestskom parku
11.00 Slávnostný ceremoniál OLKS 2023, moderuje Juraj Bača, účinkujú žiaci ZUŠ Piešťany, Hudobný pavilón v mestskom parku

Hudobný pavilón v mestskom parku
15.00 FUNNY FELLOWS
17.00 HEĽENINE OČI
18.30 PRESSBURGER KLEZMER BAND
21.00 POLEMIC

Nedeľa 4. 6.
Hudobný pavilón v mestskom parku
14.00 FSS POVOJA
15.30 NEZNÁMI
17.00 DORA

SPRIEVODNÝ PROGRAM
Prírodné kino v mestskom parku
Štvrtok 1. 6. 16.00
MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ
9.00 – 15.00 program pre deti v spolupráci s OZ Myška / infoBodka Piešťany – športovisko pre deti, tvorivé dielne, bubenícky a tanečný workshop, maľovanie na tvár, súťaže, zábavné atrakcie
16.00 Divadelné predstavenie OBRÁZKY ZO ŽIVOTA HMYZU, náučno-zábavná interaktívna revue

Mestská knižnica mesta Piešťany
2. 6. – 2. 7. 2023
IDEOKLIPY
Výber z ideotéky Bohuslava Perneckého
Vernisáž výstavy v piatok 2. 6. 2023 o 17.00 h

Piešťanské informačné centrum
10. 5. – 10. 6. 2023
V ČAROVNEJ KRAJINE GALÉaRIE
Výstava ilustrácií výtvarníčky Nataše Štefunkovej
Mestská knižnica

Dom umenia
Piatok 2. 6. 19.00

Slávnostné fanfáry – TROMBON QUARTET
68.mfP 2023
Koncert je realizovaný v spolupráci so SOZA a Slovenským filmovým ústavom

Sobota 3. 6. 18.55
Čarovná flauta – Metropolitan Opera New York, priamy prenos

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch
Sobota 3. 6.
10.00 – 18.00 hod. – Výstava historických fotografií Piešťan,
13.00 – 18.00 hod. – Písanie hlaholikou a tajným písmom pre malých aj veľkých bádateľov, tvorivé dielne pre deti

Kultúrno-kreatívne centrum ARTA – Deň otvorených ateliérov – MLADOSŤ
Sobota 3. 6.
10:00 – 17:00 Otvorené ateliéry
10:30 divadelné predstavenie pre deti o cyklistoch z dielne divadla GASPAREGO
18:00 diskusia na tému „Ako vrátiť mladých ľudí naspäť do mesta?“
20:00 súčasný performatívny tanec v podaní študentov z VŠVU
21:30 hudobná afterka s DJ Hey Emilom.

Elektrárňa Piešťany
Sobota 3. 6.
8.00 – 11.00 – RAŇAJKY V ELEKTRÁRNI
Správny začiatok dňa osláv OLKS s ľahkým cvičením, masážami, líčením pre dámy, dielničkami pre deti, prehliadkou Elektrárne a chutnými raňajkami

Lodenica
Sobota 3. 6.

DRAČIE LODE, preteky O pohár primátora

Štadión PFK Piešťany
Sobota 3. 6.
KANONIERI V PIEŠŤANOCH

Výstavná sieň Stará lekáreň
11. 5. – 5. 9. 2023

Eduard Budke – MOJE PIEŠŤANY – zbierka fotografií

Výstavná sieň Mólo, Kolonádový most
24. 5. – 5. 9. 2023
Katarína Bábska – Malíková, POD VODOU A NAD VODOU – výstava diel, kombinovaná technika

Výstavná sieň Fontána
1. 6. – 25. 6. 2023
Maria Jesus Machek – Rivero, MORE – výstava obrazov

Zdroj: Tlačová správa – Mesto Piešťany