Deň otvorených ateliérov predstaví kreatívny priemysel aj súčasné umenie

Kultúrno-kreatívne centrum ARTA otvorí svoje ateliéry plné kreatívcov spolu s bohatým programom už v sobotu 3. júna počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny. V poradí druhý ročník je venovaný téme Mladosť. Pre malých aj veľkých zvedavcov, ale aj verných fanúšikov je pripravené detské divadelné predstavenie, skejtovanie, workshopy, diskusia, súčasný tanec a na záver hudobná after party. Okrem toho nás čaká výstava v galérii, premietanie dokumentu o ARTE, inštalácie, pletenie maskovacích sietí s ukrajinskou komunitou, lokálny dizajn, dobré jedlo či výberová káva a veľa iného.

10:00 – 17:00
Otvorené ateliéry / lokálni predajcovia / workshopy
Na chodbách bývalej továrne na čokoládu a cukrovinky dnes môžete stretnúť kreatívcov z rôznych oblastí. Interiérový dizajn, šperkárstvo, fotografia, krajčírska dielňa, produktový dizajn, grafický dizajn, architektúra, keramika, výtvarnícke softvéry, vydavateľstvo kníh a mnohé iné ateliéry sú súčasťou KKC ARTA. V súčasnosti centrum poskytuje priestor pre vyše 20 ateliérnikov z rôznych umeleckých a kreatívnych oblastí. Nahliadnite do ich sveta a využite jedinečnú príležitosť porozprávať sa s nimi osobne. Okrem návštevy si môžete vyskúšať aj akvarel s ateliérom MAKUKI či kaligrafiu s Nozdrom v Ateliéri voľnej tvorby.

10:30
JEAN FAVORITKA
Bicykle k Piešťanom neodmysliteľne patria, a preto u nás nemôže chýbať divadelné predstavenie o cyklistike! Príbeh jedného z najvýznamnejších francúzskych humoristov a ilustrátorov J.J. Sempého, rozpráva dojemný príbeh o priateľstve, dôvere a ješitnosti a tiež o veľkej láske k cyklistike. Hrdinom je opravár bicyklov, ktorým rozumie telom i dušou no predsa len skrýva jedno veľké tajomstvo. Hrá Divadlo Gasparego. Predstavenie je vhodné pre deti od 6 rokov a ich rodičov.

14:00 – 18:00
Škola skateboardingu
Subkultúra má v ARTE svoje miesto! Skejtovú minirampu sme oficiálne otvorili, takže už nič nebráni tomu, aby ste sa naučili skejtovať. Chalani z Moonset okrem svojich originálnych dosiek prinesú aj know-how tohto výnimočného športu, naučia vás stáť na skejte, vyzývajú na jam session, ale aj na súťaž vo výdrži na balančnej doske.

18:00
Ako vrátiť mladých ľudí naspäť do mesta? / diskusia
Prečo Piešťany starnú a ľudia z nich odchádzajú? Je možné spomaliť alebo úplne zvrátiť tento trend? A ako vôbec prilákať mladých ľudí do nášho mesta? Aj na tieto otázky sa budeme snažiť hľadať odpovede spolu s našimi hosťami. Diskutovať budú spoluzakladateľka a riaditeľka KKC ARTA Dominika Rusnáková, výskumníčka Rady mládeže Slovenska Katarína Čavojská, župan TTSK Jozef Viskupič, primátor mesta Piešťany Peter Jančovič a prevádzkový riaditeľ Inštitútu DEKK Hugo Gloss. Moderuje: Katarína Gregušová.

15:00 a 20:00
Súčasný performatívny tanec

Tento rok chceme priniesť niečo nové. Niečo, čo sa vymkne zabehnutým vystúpeniam. Preto sme pozvali študentov Vysokej školy múzických umení odboru Tanečné divadlo a performancia, ktorých spája chuť tvoriť, skúmať a šíriť tanečné umenie. V poobednom bloku predstavia tanečníci situačnú improvizáciu na dvore, večer nás čaká performancia zložená zo 6 jednotlivých tanečných vystúpení.

21:30
Hudobná afterka s Hey Emilom
O hudobnú afterparty po náročnom dni sa postará bratislavský producent a dídžej známy pod pseudonymom Hey Emil. Čaká nás kombinácia rôznych žánrov a vytváranie hudobných prienikov. O jeho kvalitách ste sa mali možnosť presvedčiť v apríli na spoločnom koncerte s raperom Prezidentom Lourajderom. Hey Emil sa okrem hudby venuje aj vizuálnemu umeniu – dizajnu, soche, grafike a street artu, a preto je pre ARTU ako stvorený.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Text a foto: Kultúrno-kreatívne centrum ARTA