Zelený vodík z J. Bohuníc bude poháňať autobusy v regióne

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporuje využívanie zeleného vodíka vo verejnej doprave na svojom území. Prvé autobusy by ním mali byť poháňané už koncom roka 2023.

Zmluvu o spolupráci v oblasti vodíkových technológií a vybudovania vodíkového hospodárstva na území TTSK podpísali vo štvrtok (16. decembra) v Trnave predseda predstavenstva Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS) Roman Sporina a trnavský župan Jozef Viskupič.

JESS plánuje postaviť zariadenie na výrobu tzv. zeleného vodíka spolu s čerpacou stanicou. Týmto zámerom nadväzuje na avizovaný projekt fotovoltaického parku v areáli elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Slnečná elektráreň bude súčasťou projektu Zelený vodík pre Slovensko, ktorého cieľom je ekologizácia hromadnej dopravy. Zelený vodík vzniká elektrolýzou vody pomocou energie z obnoviteľných zdrojov.

„Výroba zeleného vodíka je viazaná na prevádzku novej fotovoltaickej elektrárne, ktorá má vyrásť v Jaslovských Bohuniciach. V súčasnosti je už podaný Zámer na zisťovacie konanie a počas prvého alebo druhého kvartálu 2022 očakávame vydanie súhlasu. Potom nasleduje verejné obstarávanie a výstavba. Náš časový harmonogram je mimoriadne nahustený, takže uvedenie vodíkového hospodárstva do prevádzky (výroba zeleného vodíka, skladovanie a plnenie alebo čerpanie do dopravného prostriedku) je plánované na štvrtý kvartál 2023,“ uviedol R. Sporina.

„Som rád, že niekoľkomesačná snaha v oblasti zelených tém, ktorú sme s naším partnerom prerokovávali, našla dnes konkrétnu podobu. Naším zámerom je zrealizovať na území Trnavského kraja jeden z pilotných projektov, ktorého cieľom je, aby naša prímestská autobusová doprava bola omnoho zelenšia. Ak budú u nás jazdiť vodíkové autobusy, môžeme spĺňať aj ďalšie z kritérií dlhodobej udržateľnosti,“ dodal J. Viskupič.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič

Zdroj: Tlačová správa JESS