Zažite Kostolec v sprievode archeológa

Ako vyzerali predchodcovia dnešných hradov? Boli ich opevnenia dostatočne odolné? Je luk účinná zbraň pri obrane i útoku? Aj o týchto témach sa môžete dozvedieť viac na prednáške, ktorá sa bude konať 20. júna o 14:30 na národnej kultúrnej pamiatke Kostolec – Ducové pri Piešťanoch.

Veľmožský dvorec, postavený na mieste pravekého hradiska v 9. storočí, predstavuje príklad ranofeudálneho sídla vládnucej vrstvy a predznamenáva tak výstavbu hradov vo vrcholnom stredoveku.

Počas prednášky Petra Grznára sa návštevníci dozvedia základné údaje o histórii lokality a o výskumných aktivitách na Kostolci v minulosti i súčasnosti.

Súčasťou akcie bude aj názorná ukážka dobovej lukostreľby a prezentácia vzhľadu včasnostredovekého opevnenia ilustrovaná na vybudovanom úseku hradby napodobňujúcej stavbu z 9. storočia.

Podujatie, ktoré je súčasťou Európskych archeologických dní, sa koná pod záštitou Krajského pamiatkového úradu Trnava v spolupráci so Zámockou skupinou historickej lukostreľby Aquilas o.z. Hlohovec.