Okupácia Československa: Sovietsky vojak zastrelil Vrbovčana údajne omylom

V noci na 21. augusta 1968 prekročili vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy hranice Československa. Následkom invázie zomierali aj ľudia v okolí Piešťan. Ich príbehy zaznamenal český Ústav pre štúdium totalitných režimov.

Viktória Rybáriková zo Šulekova odišla 21. augusta 1968 z domu skoro ráno na autobus do Leopoldova. Cez obec práve prechádzala vojenská kolóna. Jeden z tankov 67-ročnú matku piatich detí zachytil mimo vozovky. Po nehode ani nezastavil a pokračoval v ceste.

Žena mala amputovanú ľavú nohu, pomliaždené ľadviny, brušnú dutinu aj ľavú stranu hrudníka. „Po vyšetrení v nemocnici v Piešťanoch lekári konštatovali zranenia nezlučiteľné so životom. Na žiadosť manžela bola Viktória Rybáriková prepustená domov, kde v nočných hodinách zomrela,“ zaznamenal tragédiu Ústav pre štúdium totalitných režimov.

Od nehody uplynuli iba tri mesiace, keď vyšetrovateľ prípad odložil z dôvodu nezistenia totožnosti vodiča tanku.

Robotník Ján Petrucha z Vrbového popíjal 1. septembra 1968 v hostinci v obci Prašník so skupinou sovietskych vojakov. Podľa dostupných záznamov vyšli von, kde chcel podporučík Vladimír Michailovič Ustinov zostreliť lampu. „Údajne nedopatrením vyšiel výstrel, ktorý zasiahol Petruchu do hlavy a na mieste ho usmrtil. Skupina vojakov potom nasadla do vozidla Gaz a odišla. Ustinov bol odsúdený k trom rokom odňatia slobody podmienečne,“ informuje Ústav pre štúdium totalitných režimov.

Kronika mesta Piešťany incidenty medzi občanmi okupovaného štátu a cudzími vojakmi nezaznamenala. „Už ráno 21. augusta sa objavili takmer vo všetkých oblokoch obrazy Dubčeka, Svobodu a na mnohých boli aj obrazy Černíka a Smrkovského. Štátne zástavy boli na všetkých závodoch a úradoch spustené smútočne, na pol žrde,“ píše kronikár.

Medzi zahraničnými pacientmi kúpeľov nastala panika a húfne opúšťali mesto. „Viacerí naši občania, najmä mladí lekári, inžinieri a kvalifikovaní robotníci v týchto dňoch odišli do Rakúska a väčšinou sa nevrátili.“

Okupácia Československa – v pozadí Karajinský most. 22. august 1968. Zdroj: Piešťany – History

 

Železné maringotky pri ukážke svojej sily.
Foto: Eduard Budke. Zdroj: Piešťany – History

Text: Martin Palkovič  Zdroj: ustrc.cz Foto: Piešťany – History (Martin Valo, Eduard Budke)

Článok bol prvýkrát publikovaný 20. augusta 2017