Zákaz vychádzania začne v sobotu, Vianoce by mali ľudia tráviť v bubline

Zatvorené budú všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú nevyhnutné potreby. Prísnejšie opatrenia začnú platiť od soboty 19. decembra. Zákaz vychádzania bude mať viacero výnimiek.

Obmedzenie slobody pohybu začne v sobotu o 5.00 h ráno, po stredajšom rokovaní vlády to povedal vicepremiér Štefan Holý. Povolená bude cesta do zamestnania alebo za účelom výkonu podnikateľskej činnosti. Uznesenie vlády obsahuje aj odporúčanie, aby všetci, ktorí môžu, pracovali z domu a znížili tak mobilitu.

Ďalšou výnimkou je cesta za účelom obstarania nevyhnutných životných potrieb (potraviny, drogéria, pohonné hmoty, banky, poisťovne, servis bicyklov, krmivá pre zvieratá, výdajne internetových obchodov, pošta).

Štandardná výnimka platí aj pre cesty k lekárovi, do lekárne, na testovanie, ale aj na pohreb. Dovolená je aj cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu.

Zo zákazu vychádzania sú vyňaté aj návštevy za účelom návštevy jednej ďalšej domácnosti. „Vláda sa zhodla na tom, že zákaz vychádzania musí mať relatívne veľké množstvo výnimiek,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Základným odporúčaním je, aby sa ľudia počas sviatkov stretli s členmi maximálne jednej ďalšej domácnosti.

„Ide o vytvorenie bubliny medzi dvoma domácnosťami a túto bublinu treba udržiavať počas celého obdobia, kedy bude zákaz vychádzania v platnosti,“ povedal vicepremiér Štefan Holý.

Dovolený je aj individuálny šport a výlet do prírody. Ľudia sa môžu tiež presunúť na chatu alebo do iného rekreačného zariadenia. Mali by sa tam však stretnúť iba členovia dvoch domácností, ktoré vytvorili spoločnú bublinu.

Vicepremiér Štefan Holý dodal, že predaj nepotravinového tovaru v hypermarketoch by mal byť obmedzený.

Výnimka zo zákazu vychádzania bude podľa jeho slov platiť aj pre cestu na bohoslužby, ale Úrad verejného zdravotníctva SR ešte možno obmedzí prevádzku kostolov, nie je teda isté, či zostanú počas sviatkov otvorené.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič