Za čierne stavby na Lide hrozí občianskemu združeniu pokuta 13-tisíc eur


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
8
Inzercia

Revitalizácia priestoru na južnom cípe Vážskeho ostrova je po dvoch rokoch zastavená, členovia občianskeho združenia Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany riešia situáciu na úradoch.

Chýba zmluva

Niekoľko dobrovoľníckych brigád aj finančná podpora od Nadácie Ekopolis zmenili časť Lida na miesto aktívneho oddychu. Tento rok však začal revitalizovaný priestor opäť chátrať, niektoré prvky zmizli, iné ničia vandali.

Podľa mestského poslanca Tomáša Hudoviča, ktorý projekt koordinoval, bolo koncom novembra občianske združenie vyzvané zo strany samosprávy k pozastaveniu stavebných prác. Dôvodom je chýbajúce stavebné povolenie.

„Stavebný úrad na osadenie prvkov na Lido stavebné povolenie doteraz nevydal, to znamená, že skutočne sú čiernymi stavbami,“ odpovedala na otázku, či určite ide o čierne stavby, hovorkyňa mestského úrad Eva Bereczová a dodala: „Na konci marca sa uskutočnilo konanie o správnom delikte. Rozhodnutie zatiaľ nebolo vydané. Za tento delikt hrozí občianskemu združeniu pokuta do výšky 13 278 eur.“

Za prípadné úrazy je podľa jej slov zodpovedný vlastník parcely, teda Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Aktivistom chýba v súvislosti s petangovou plochou a cvičebnými prvkami zmluva, ktorá by doložila ich vzťah k pozemku. Úrad ju opakovane žiadal, ale zástupocvia občianskeho združenia ju zatiaľ nedodali.

„Spoločne sme sa snažili vyriešiť otázku prenájmu pozemkov, na ktorých by sa mali realizovať jednotlivé prvky. Napokon sme sa dohodli, že prvky prírodnej posilňovne a kreatívnej zóny, ktorá vzíde z workshopov osadíme iba na pozemkoch v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku, na čo sme dostali predbežný súhlas,“ reagoval Tomáš Hudcovič.

V hre je aj odstránenie cvičebných prvkov

Prvky prírodnej posilňovne podľa jeho slov navrhol odborník v zmysle noriem. „Čiastočne sme ich realizovali vlani koncom leta a na jeseň v dobrej viere, že všetko je dostatočne odkomunikované. Potom sa však blížili voľby a začali sa diať veci, ktoré vyvrcholili koncom novembra výzvou Mesta Piešťany na zastavenie stavebných prác. Odvtedy situáciu riešime po úradoch a verím, že sa nám podarí dokončiť všetko tak, aby to bolo na prospech verejnosti.“

Aktuálne prebieha dodatočné konanie o stavebnom povolení, respektíve o odstránení terénnych úprav a drobných stavieb – cvičebných prvkov. „To je však v štádiu prerušenia výzvy na doplnenie všetkých potrebných náležitostí zo strany občianskeho združenia,“ doplnila hovorkyňa radnice.

Posun možno na budúci rok

Aktivisti chcú, aby sa Lido posúvalo ďalej. „Nie je však v silách nášho občianskeho združenia a pár ľudí starať sa v danej lokalite o všetko. Rokovali sme na mestskom úrade o zabezpečení vývozu odpadu, ktorý tam návštevníci nechávajú. Model sa rysuje, takže verím v ústretovosť kompetentných. Rovnako sme mali od náčelníka mestskej polície prísľub osadenia kamery na moste, tak aby bol priestor monitorovaný. Chráničky na kabeláž sa mali realizovať pri rekonštrukcii osvetlenia, žiaľ nepodarilo sa to. Na budúci rok snáď situácia už bude iná,“ dodal zástupca Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany.

Problém s vandalizmom by podľa jeho názoru mohla vyriešiť práve kamera. Prvky realizované na prírodnej báze sú totiž už zničené a nákladný mobiliár nemá na tomto mieste význam osádzať, pretože ide o záplavové územie.

„Stačia jednoduché lacné veci, ktoré sú funkčné. Aj keď zmiznú, alebo sa zničia, nie je to veľká strata. Jediné, čo na tom zamrzí, je čas a energia, ktorú sme realizácii prospešnej veci pre iných venovali a niekto si to neváži,“ uzavrel Tomáš Hudovič.

SVP: Dohodnúť sa musí radnica a občianske združenie

Podľa stanoviska Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktoré nám poskytol jeho hovorca Ľuboš Krno, nejde o stavby, ktoré by podliehali stavebnému konaniu. Štátny podnik nedal na ich umiestnenie nikomu súhlas.

„Keďže ide ale o prvky, ktoré nám neprekážajú v protipovodňovej ochrane a nie sú ani v rozpore či už s vodným zákonom, alebo zákonom o ochrane pred povodňami, čo znamená, že nie sú umiestnené ani v inundačnom, teda záplavovom území, tak sme to tolerovali, ba dokonca sme boli radi, že o dané územie sa niekto stará, udržiava ho a že to slúži verejnosti,“ uvádza SVP v stanovisku.

Mesto podľa neho trvá na rokovaní o využiteľnosti tohto územia. Prizvané majú byť aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany, ktoré tam tiež vlastnia pozemky.

Jediným záujmom vodohospodárov je, aby prípadný užívateľ Lida udržiaval dotknutý priestor v poriadku, a aby malo všeobecný prospech. „Ak niečo, čo je vo vlastníctve štátu a v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku slúži aj ľuďom a je na ich všeobecný prospech, tak sme len radi. Takže my to nechávame na mesto a príslušné občianske združenie, aby sa dohodli.“

lido-vazsky-ostrov-piestany-1 lido-vazsky-ostrov-piestany-2 lido-vazsky-ostrov-piestany-4 lido-vazsky-ostrov-piestany-5

Text a foto: Martin Palkovič