Vo Vrbovom pripravujú festival Kruhovka

Druhý ročník malého festivalu v malom meste s veľkými víziami sa uskutoční 23. a 24. augusta.

Festival sa koná v bývalej kruhovej sále Domu kultúry mesta Vrbové. Bývalej, lebo už dnes nemá strechu a práve preto sú vízie festivalu doslova siahajúce ku hviezdam.

„Pod otvoreným nebom sa snažíme ako mama, dcéra a syn vytvoriť čas a priestor, ktorý bude otvorený všetkým a všetkému. Najmä pozitívnej a láskavej nálade, o ktorú sa postará art program poskladaný od koncertov slovenských aj zahraničných interpretov a tanečnú show cez módnu prehliadku slovenských dizajnérov, umeleckú výstavu, prednášky, debaty o kultúre až po lokálny jarmok a vegetariánske jedlo. Toto všetko s obrovským dôrazom na ekológiu a naše veľmi citlivé vnímanie k alarmujúcemu stavu planéty,“ hovoria organizátori.

Kruhovkový piatok sa bude niesť v duchu umenia, tanca a módy. Otvorením festivalu zahája výstavu rôznych médiíod slovenských a českých umelcov v priestoroch starej kinosály. Výnimočnou časťou programu bude módna prehliadka mladých slovenských dizajnérov.

Tanec na parkete Kruhovky mal dlhú tradíciu. Oživí ju tanečná skupina Streetbeats crew z Trnavy.

Čo tradíciu vo Vrbovom rozhodne nemá, je performance. Prvou performerkou festivalu je Adéla Venturová, študentka atelieru Telového dizajnu v Brne.

Návštevníkom sedieť večer rozhodne nedovolí vychádzajúca trenčianska hviezda Elýščítat a česká DJ Kristýna Coufalová, ktorá vystupuje pod menom KTVA a bez ktorej by česká a slovenská fashion scéna neznela tak, ako má.

V sobotu bude prevládať hlavne hudobný program. Ako aj minulý rok nebude chýbať live looping Mustage Mareka Martinkoviča. Festivalovú party náladu otvorí DJ Bobsan. Do autonómneho magického sveta krásnych minimalistických a sofistikovaných zvukov pozývajú Sisa Feher a Vladko Mikláš s novým projektom Bardo. Českú scénu zastúpi živá elektronika Lowmoe, ktorú je možné prirovnať k lucidnému snu na ostrove downtempa.

A vlniaci vzduch, ktorý prúdi zo syntetizátorov, zacítite vďaka projektu Sekvoye, ktorý tvorí duo Mikuláš Hamerla (rap, texty) a Štěpán Kopečny (synťáky, samplery, krabičky / Lowmoe). Zabalených do bavlny bude návštevníkov festivalu unášať zamatovým hlasom poľská skupina Coals, ktorej patria festivaly ako OFF Festival, Open’er Festival alebo Soundrive Fest. Taktiež nahrali live session pre ikonické americké rádio KEXP a ich kompozícia Weightless bola „KEXP Song of the day“. Taktiež ste ich mali možnosť počuť na minulom ročníku festivalu Pohoda.

Kruhovka sa nezaobíde bez vrbovského symbolu Braňa Jobusa, ktorý bude čítať zo svojej novej knihy Zberný dvor. Najmilšie a najokúzlujúcejšie bude rozhodne predvedenie dogdancingu Lari a psa Zoe.

Na Kruhovke sa bude debatovať s iniciatívou Stojíme pri kultúre, predstavia sa Vám rôzne lokálne projekty v rámci formátu PechaKucha. Priamo z Číny pricestuje na Kruhovku aj piešťanský architekt, skaut, cestovateľ Matthias a bude rozprávať o skrytej láske k aktivizmu.

„Umelecký, lokálny a ekologický, to sú najvýstižnejšie slová pre náš festival. Vrbové dostalo štatút mesta vďaka jarmokom, no ich pravá podstata sa časom vytráca. Na našom jarmoku sa môžete tešiť na rôzne výrobky malých predajcov s najrôznejším zameraním. Jedlo na festivale bude vegetariánske, káva trenčianska, sirupy trnavské a pivo piešťanské. Dôraz na ekológiu v podobe kompostovateľných obalov je pre nás samozrejmosťou a cez prednášky o ekológii sa budeme môcť priblížiť k lepším zajtrajškom pre našu planétu,“ dodali organizátori.

Zdroj: Festival Kruhovka / facebook.com/kruhovka