Vláda zrejme cez Veľkú noc obmedzí voľný pohyb

Odborníci z rôznych oblastí verejného zdravotníctva odporučili, aby bol na Slovensku niekoľko dní obmedzený voľný pohyb osôb. V pondelok takýto návrh prerokuje vláda. V prípade súhlasu ministrov, začnú nové obmedzenia platiť v stredu.

Premiér Igor Matovič sa dnes popoludní stretol s odborníkmi na epidemiológiu, infektológiu, pediatriu a ďalšie oblasti verejného zdravia. Hovorili o opatreniach, ktoré budú v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu platiť počasveľkonočných sviatkov.


Čítajte aj: Úrad práce má nahlásené hromadné prepúšťanie, ohrozených je 114 ľudí


„Zajtra idem na základe názoru týchto ľudí s návrhom na prijatie opatrenia, ktorého cieľom je obmedziť voľný pohyb osôb od 8. apríla do 13. apríla,“ povedal po stretnutí I. Matovič.

Výnimkou bude podľa jeho slov cesta do práce, na nákup alebo k lekárovi. Možný má byť aj pobyt v prírode, ale len v rámci okresu. Taktiež cesta, ktorej cieľom bude pohreb alebo starostlivosť o príbuzného.

„Cestovať počas pandémie znamená roznášať vírus, znamená to darovať smrť. Našim cieľom je ochrana života,“ dodal predseda vlády, ktorá bude o obmedzení pohybu rokovať v pondelok. Po jej rozhodnutí majú byť známe aj ďalšie podrobnosti – medzi nimi aj sankcie, ktoré za nedodržanie tohto obmedzenia hrozia.

Vďaka Trnavskému rádiu si môžete vypočuť vyjadrenie premiéra k návrhu obmedzenia pohybu počas Veľkej noci:

Text a foto: Martin Palkovič