Jozef Schek Babušek by oslávil 100 rokov. Jeho dielo pripomína virtuálna výstava

Mesto Piešťany a Mestské kultúrne stredisko Piešťany pripravili virtuálnu expozíciu, ktorá prezentuje tvorbu jedného zo zakladateľov slovenského kresleného humoru. Karikaturista a ilustrátor Jozef Babušek žil a tvoril v Piešťanoch.

„Obľúbený tvorca dlhoročného kresleného seriálu O Jožinkovi Jozef Schek sa narodil v Bratislave ako Jozef Babušek. Otec, vášnivý amatérsky huslista, viedol ho od útleho detstva k hre na klavíri. No nadaný chlapec veľmi skoro dezertoval k džezu. A pretože sa narodil s ceruzkou v ruke, popri hudbe od útlej mladosti aj kreslil. Jeho veselým kresbám čoskoro venoval priestor týždenník Nový svet. Tesne po vojne sa úspešne uviedol aj ako ilustrátor. No naozajstná erupcia nastala v roku 1947 v satirickom Šidle,“ napísal o autorovi slávneho Jožinka publicista a znalec piešťanskej histórie Kornel Duffek.

Babušek podľa jeho slov oslobodil kresbu od sprievodného textu a obdivuhodne tvárnou linkou vedel zachytiť momentky absurdných skratov a situácií. „Vyznávač pohybu a akcie celkom prirodzene objavil možnosti a čaro komiksu a položil jeho základy na Slovensku. Február 1948 však zlikvidoval redakciu Šidla a Babušek krátko pred štátnicami musel skončiť i ako vysokoškolák, študoval v Brne agronómiu. Záchranným ostrovom sa mu stalo priemyslové výtvarníctvo, ktorému venoval skoro desať rokov. S mladou rodinou sa presťahoval do Piešťan. Pocit úľavy a slobody nachádzal na chalupe na Považskom Inovci,“ dodáva K. Duffek.

Pod krycím menom Jozef Schek spolupracoval Jozef Babušek od roku 1959 s Roháčom nielen ako karikaturista a autor populárneho Jožinka, ale aj ilustrácií a hlavičiek.

V rokoch 1965 – 1991 pre slovenské i české časopisy pre mládež v klasickom štýle nakreslil 23 rozsiahlych dobrodružných komiksov. V zrelom veku vyštudoval dejiny výtvarného umenia, maľoval, tvoril grafiku a vyrezával z dreva.

Pre humoristický časopis Šidlo vytvoril v roku 1947 nezabudnuteľný seriál o dozorcovi a väzňovi, netušiac, že vytvára prvý slovenský komiks.

Pri príležitosti 100. výročia narodenia autora vznikla výstava, ktorá je v septemberi prístupná bezplatne v nových galerijných priestoroch MsKS na Kolonádovom moste formou virtuálnej reality – virtuálnych okuliarov.

Projekt bol podporený z Fondu na podporu umenia.

Text: Tlačová správa MsKS Piešťany Foto: piestany.sk