Piešťany sa vo festivalovej atmosfére vrátia do svojich zlatých čias

V termíne od 20. – 26. 9. 2021 ožije mesto Piešťany a piešťanský Kúpeľný ostrov nultým ročníkom Art Noveau Festivalu s podtitulom Zlaté časy Piešťan. Multižánrovou prehliadku najväčších pokladov secesie spájajúcich sa s Piešťanmi chce mesto a Kúpeľný ostrov vzdať hold pompéznosti a štýlu tých čias a podeliť sa o ich atmosféru s verejnosťou.

Prelom 19. a 20. storočia sa do histórie zapísal menom posledného univerzálneho umeleckého smeru- secesie. Tá, podobne ako iné slohy pred ňou zasahovala do všetkých oblastí života. Secesia znamenala určitý odklon a oslobodenie sa od prísnych akademických pravidiel, čo sa pretavilo do mnohých foriem úžitkového umenia a dekorácií, ktoré tým časom dominovali.

Pestrý program festivalu Art Noveau

V rámci prvého dňa hostia festivalu spoznajú reprodukcie najslávnejších posterov Alfonsa Muchu, ktorých originály visia v Mucha Museum v Prahe. Vstup na prehliadku v secesnom Kúpeľnom dome Irma je súčasťou akreditácie.

Druhý festivalový deň sa ponesie v duchu reklamy, ktorá slúžila na propagáciu kúpeľného mesta Piešťany. Prostredníctvom jej prvopočiatkov, spôsobov, grafického znázornenia a foriem návštevníci spoznajú kompletnú históriu kúpeľníctva v Piešťanoch.

Jedným z najznámejších secesných skvostov je bezpochyby hotel Thermia Palace. Jeho pravidelným hosťom bol i majster secesie, svetovo uznávaný umelec Alfons Mucha. Ten hotelu venoval na mieru vytvorený obraz, ktorého komentovaná prehliadka bude ozdobou prehliadky reprodukcií.

Potulky literárnou tvorbou obdobia prelomu storočí sa uskutočnia formou talkshow v kaviarni Alexnder v hoteli Thermia Palace za účasti spisovateľa Igora Váleka, dizajnéra Michala Staška, bábkoherečky Sidónie Féderovej a pod moderátorskou taktovkou režisérky Adriany Totikovej. Atmosféru 3. festivalového dňa navodí prehliadka secesných interiérov hotela Thermia Palace a kúpeľného domu Irma

Témou odbornej prednášky, ktorá odštartuje štvrtý deň Art Noveau festivalu bude tvorba Árpáda Bascha pre Kúpele Piešťany v období secesie. Okrem propagačných materiálov pre kúpele vytvoril i významný triptych oslavujúci liečivú silu piešťanských termálnych prameňov. Prednáška sa bude konať v Balneologickom múzeu Imricha Wintera.

Piaty deň hostia navštívia všetky secesné a historické budovy v Piešťanoch – Františkove kúpele, Zelený strom, Kursalón, Royal, Thermiu Palace a Pro Patriu. Dostanú tak možnosť ponoriť sa do atmosféry čias, v ktorých svoje zlatú éru zažívali králi, cisári či slávne osobnosti nemého filmu. V predposledný deň nultého ročníka festivalu vás čaká swingový koncert  priamo na terase pompéznej secesnej dámy v štýlových dobových kostýmoch. Večer sa ponesie v znamení swingových melódií v podaní Melody Gentlemen Lednice

Šiesty večer festivalu vyplní premietanie sviežeho českého dokumentárneho filmu režiséra Romana Vávru – Svět podle Muchy.

Akreditáciu na všetky podujatia – univerzálnu festivalovú vstupenku získate na stránkach inviton.sk, artnouveaufestival.sk a budú tiež dostupné na recepciách hotelov Ensana v Piešťanoch.

Tlačová správa – ENSANA