Victoria Regia bude iná. Floristi vyzdobia bicykle

Od 22. do 26. septembra bude mať kúpeľné mesto Piešťany ďalší prívlastok – kvetinové. Uskutoční sa totiž 28. ročník medzinárodnej súťaže v aranžovaní kvetov Victoria Regia, ktorej súčasťou bude aj Visegrad Oasis Cup 2021.

Victoria Regia je každoročne neoficiálnou bodkou za letnou kúpeľnou sezónou v Piešťanoch. Spolu s partnermi ju organizuje Stredná odborná škola záhradnícka Piešťany. Tento rok bude trochu iná. Prvý raz je jej súčasťou Visegrad Oasis Cup 2021 – platforma pre floristov z krajín Vyšehradskej štvorky. Ide o súťaž, na ktorej si aranžéri kvetov z Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska vymieňajú skúsenosti i pohľady na aktuálne trendy.

„Prostredníctvom tejto súťaže chceme predstaviť verejnosti rozdielne pohľady na floristické techniky a na aranžovanie kvetov v krajinách V4. Ďalším cieľom je spolupráca a výmena skúseností, ale aj zlepšenie jazykových schopností študentov floristiky,“ uvádzajú organizátori.

Súťažiaci budú svoje diela vytvárať a prezentovať verejnosti vo foyeri Kina Fontána a v Prírodnom kine. Obdivovať ich práce budú môcť aj návštevníci nákupného centra Aupark.

Vyvrcholením Victorie Regie nebude tradičný sprievod alegorických vozov. „Nahradia ich vyzdobené bicykle z Piešťanského užitočného kolesa, ktoré sa predvedú na spanilej jazde mestom,“ informovala o tom oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany prostredníctvom tlačovej správy.

Mestské kultúrne stredisko Piešťany zverejnilo plagát s podrobným programom podujatia. Zdobenie bicyklov bude prebiehať v Prírodnom kine v sobotu 25. septembra od 13.00 h. Začiatok cykolajzdy je naplánovaný na 14.30 h a výsledky súťaže vyhlásia o hodinu neskôr v Hudobnom pavilóne v mestskom parku. Potom budú nasledovať koncerty kapiel Neznámi a Staré dobré časy band.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič