Veľké Kostoľany: Dobrovoľným hasičom požehnajú novú zástavu

Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru a jeho dôležitosť pre obec si vo Veľkých Kostoľanoch pripomenú v nedeľu 8. mája hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.

Na slávnosti bude požehnaná replika pôvodnej historickej haisčskej zástavy, ktorú uvedú do života, rovnako ako nové zásahové vozidlo CAS 32 Tatra 815 a vozík s protipovodňovou výbavou.

Verná replika historickej zástavy DHZ Veľké Kostoľany pochádza z profesionálnych umeleckých dielní českej firmy Alerion, ktorá sa špecializuje na ručnú výrobu slávnostných zástav a heraldických znakov a symbolov.

„Replika zástavy DHZ Veľké Kostoľany vznikla na prianie miestnych dobrovoľných hasičov, ktorí si priali zachovať pôvodnú zástavu hasičského zboru a súčasne pokračovať v používaní hasičských tradícií a symbolov, aby tak nadviazali na tradície svojich predkov a preniesli ich posolstvo do budúcnosti. Pôvodná zástava obsahuje všetky prvky, ktoré sú typické pre slovenské hasičské zástavy – bohatú a dekoratívnu rohovú výšivku, slovenský znak, štylizované vyšívané hasičské motívy a maľbu sv. Floriána. Pri výrobe repliky sa spotrebovalo 20 km vyšívacieho hodvábu a výšivka obsahuje viac ako dva milióny stehov,“ popisuje proces vzniku repliky hasičskej zástavy Tomáš Pokorný, majiteľ brnenskej firmy Alerion, ktorá repliku historickej zástavy pre veľkokostolianských dobrovoľných hasičov vyrobila.

Oslavy vo Veľkých Kostoľanoch sa začnú v nedeľu 8. mája 2016 o 11.00 h svätou omšou. Nasledovať bude slávnostný pochod členov Dobrovoľného hasičského zboru do miestneho kultúrneho domu, kde bude slávnosť pokračovať obedom a posedením členov a pozvaných hostí.

Zdroj: Tlačová správa