Výbuch na Lipovej vyšetrujú ako prečin všeobecného ohrozenia

Obyvateľ bytu, v ktorom k výbuchu došlo, pravdepodobne nebol v tom čase doma a nič sa mu nestalo. Jedna osoba potrebovala krátko po evakuácií pomoc zdravotníkov.

AKTUALIZOVANÉ o 20.00 h: „Poverený policajt začal vo veci trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia,“ informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

„Po uhasení vykonali policajti obliadku miesta činu a vypočuli muža. Podľa prvotných informácií vznikol požiar pravdepodobne od sviečky, ktorá bola v tesnej blízkosti kozmetických výrobkov v tlakových nádobách a došlo k ich explózii,“ uvádza ďalej polícia v stanovisku zverejnenom na Facebooku.

Zo vyjadrenia polície ďalej vyplýva, že resuscitáciu po evakuácii potreboval 83-ročný muž. Policajtka mu pomohla dostať sa z bytu, ale potom si všimla, že sa mu podlomili kolená a zostal nehybne ležať na zemi. „Okamžite spolu s veliteľom zásahu vykonali resuscitáciu. V kritickom stave ho previezli záchranári do nemocnice,“ uvádza ďalej polícia.


Doplnené 21. apríla o 13.00 h o vyjadrenie Leny Košťálovej, hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave: „Dňa 20. apríla 2022 po 14-tej hodine bol ohlásený výbuch v byte s následným požiarom na prízemí panelového domu na Lipovej ulici v Piešťanoch. Dvaja zo zasahujúcich príslušníkov vnikli do bytu cez okennú výplň a ďalší pomocou páčidla cez uzamknuté vchodové dvere. Po vniku do silne zadymeného bytu bolo zistené, že požiar sa nachádza v jeho zadnej časti. V obývacej časti došlo v dôsledku explózie k rozbitiu jedného z okien. Na lokalizáciu a likvidáciu bol nasadený jeden vysokotlakový prúd. Súčasne s likvidačnými prácami prebiehala aj evakuácia obyvateľov bytového domu príslušníkmi Policajného zboru. Evakuácia jednej osobe spôosobila zdravotné komplikácie, ktoré si vyžiadali okamžité poskytnutie kardiopulmonálnej resuscitácie. Po uhasení požiaru príslušníci začali s vyhľadávaním osôb v okolí bytu, nakoľko sa v ňom nik nenachádzal. Celý priestor bytovej jednotky bol odvetraný pretlakovým ventilátorom a prekontrolovaný termovíznou kamerou. Hasiči zo špeciálneho technického automobilu určeného na likvidáciu úniku zdraviu škodlivých nebezpečných látok spolu so zamestnancami plynárenskej spoločnosti vykonali merania ovzdušia v bytovom dome a jeho okolí s negatívnym výsledkom. Pri udalosti zasahovala hasičská jednotka z Trnavy, Piešťan, vysunutej stanice v Leopoldove a taktiež dobrovoľní hasiči z obce Vrbové a Moravany nad Váhom. Majiteľovi bytu vznikla škoda predbežne vyčíslená na sumu 20 000 €. Hasiči svojím včasným zásahom ochránili majetok v hodnote 150 000 €.


Pôvodný článok publikovaný 20. apríla o 16.00 h:

Príslušníci záchranných zložiek zasahovali v stredu 20. apríla popoludní v obytnom dome na Lipovej ulici v Piešťanoch. Okrem hasičov a zdravotníkov bolo na mieste aj viacero policajných jednotiek. Jeden z prízemných bytov je poškodený, okná do ulice rozbil výbuch, fasáda je čiastočne ohorená.

Hasiči obyvateľov bytovky evakuovali, niektorí potrebovali aj pomoc zdravotníkov. Na mieste boli okre piešťanských hasičov aj ich kolegovia z Trnavy s hasičskou sanitkou, ktorá má špeciálne vybavenie.

 

„Hasiči z Piešťan boli privolaní k požiaru bytu, kde bol hlásený aj výbuch. Po príchode na miesto sme zistili, že z bytu sa dymí. Keďže sme sa nevedeli dostať do bytu, vliezli sme cez okno,“ povedal pre Trnavské rádio veliteľ zásahu Martin Piškula z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch. Dodal, že bytovku evakuovali. Nachádzali sa v nej dve osoby.

Príčina nešťastia, ku ktorému došlo pred 15.00 h, nie je nateraz známa. Správy z miesta sú protirečivé. Podľa svedkov malo ísť o výbuch plynu, informácie od hasičov však hovoria, že ventil na sporáku bol vypnutý.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová pre zpiešťan.sk povedala, že pri požiari nebol nikto zranený. Jedna osoba však potrebovala krátko po evakuácii pomoc zdravotníkov. Príčinou nešťastia mohla byť manipulácia s horľavými látkami.

Text a foto: Martin Palkovič