Veľká noc na cestách – policajti prichytili 15 opilcov denne

Polícia cez veľkonočné sviatky zvýšila dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Počas piatich dní policajti odhalili pod vplyvom alkoholu 35 vodičov motorových vozidiel a 40 cyklistov.

Priestupku, čiže jazdy pod vplyvom alkoholu do jedného promile, sa dopustilo 18 vodičov. Jazdiť nad jedno promile si trúflo 17 vodičov. Teraz im hrozí až ročné väzenie, pretože sa týmto konaním dopustili trestného činu.

Najviac vodičov nad jedno promile odhalili policajti v Prešovskom kraji (6), nad jedno promile nemali v Bratislavskom, Trnavskom ani v Nitrianskom kraji.

Najviac podgurážených cyklistov s nameranou hodnotou nad jedno promile sa odvážilo vyraziť na cesty v Banskobystrickom a Žilinskom kraji (po 6). Spolu sa ich na celom Slovensku nakopilo 26. Do jedného promile “nafúkalo“ 14 cyklistov.

Zistené požitie alkoholu počas veľkonočných sviatkov 2016 (od 25. marca do 28. marca) a 2017 (od 14. apríla do 17. apríla)

Veľkonočné sviatky sa nezaobišli bez nehôd ani tragických následkov. Pri 172 nehodách zomrelo päť osôb, osem sa zranilo ťažko a 82 ľahko.

„Neustále upozorňujeme, že vodiči pod vplyvom alkoholu v žiadnom prípade nepatria na cesty. Takíto vodiči môžu spôsobiť nehodu aj tam, kde by tak za iných okolností neurobili. Zdá sa, že vodiči si neuvedomujú, že jazdou pod vplyvom alkoholu bezprostredne ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Okrem toho môžu skončiť v cele policajného zaistenia a ich alkoholový hazard ich postaví pred súd. Správajte sa zodpovedne k sebe i k iným,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Zdroj: Tlačová správa Prezídia PZ SR