Vážsku cyklomagistrálu využilo za 4 mesiace vyše 13-tisíc cyklistov

Po novej cyklotrase medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom prejde denne v priemere 127 cyklistov. O málo viac než polovica z nich ide smerom na Piešťany.

Trenčianska župa koncom augusta 2019 umiestnila na úseku cyklotrasy medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom ekologický sčítač cyklistov. Na základe získaných údajov sa po cyklotrase od konca leta previezlo tisíce cyklistov.

Prvý úsek Vážskej cyklomagistrály sprístupnil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) verejnosti v máji 2018. Jeho výstavbu za približne 3,7 mil. eur financovala župa zo svojho rozpočtu.

Úsek s dĺžkou viac ako 13 kilometrov využívajú nielen cyklisti, ale aj korčuliari či rodičia s kočíkmi.

„Automatický sčítač cyklistov sme umiestnili priamo na cyklotrase pri Novom Meste nad Váhom. Rozlišuje smer jazdy cyklistov a namerané údaje z neho získavame raz za deň. Nainštalovaný bol 28. augusta a do polovice decembra zaznamenal 13 442 cyklistov. Najviac sa ich po cyklotrase za jeden deň previezlo 675. Smer jazdy cyklistov je takmer úplne vyrovnaný, pričom 50,2% išlo smerom na Piešťany a 49,8% smerom na Trenčín,“ priblížil Radovan Hladký, poverený riadením Odboru dopravy na Úrade TSK.

Úsek cyklotrasy medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom je najvyťaženejší, najmä v popoludňajších hodinách medzi 14.00 h a 16.00 h. Priemerne sa za jeden deň na cyklotrase prevezie 127 cyklistov. Najviac bicyklov sa po cyklotrase premáva počas víkendov, a to najmä v nedeľu.

Zdroj: Tlačová správa – TSK Ilustr. foto: Martin Palkovič