V Trnave navarili štedrú večeru pre ľudí bez domova

V piatok 20. decembra si v Trnava k sviatočnému stolu sadli chudobní a osamelí ľudia, aj tí, ktorí stratili domov. Stretnutie, ktoré pre nich pripravila charita, arcibiskupský úrad a radnica, má už takmer tridsaťročnú tradíciu.

Do priestorov na Hlavnej ulici 8 v Trnave (pod stĺpmi) prišlo v piatok popoludní takmer sto hostí. Spoločne si vychutnali sviatočné menu – kapustnicu, rybie filé a zemiakový šalát.

Vianočným symbolom sú aj darčeky, preto ani títo hostia neodídu bez nich. Organizátori, Trnavská arcidiecézna charita, Mesto Trnava a Arcibiskupský úrad v Trnave si pre nich pripravili balíčky s jedlom a ovocím, malú pozornosť dostanú aj od detí z trnavských farností. Zaznejú aj koledy a recitácie speváckeho zboru z Gymnázia Angely Merici a ďalších mladých účinkujúcich.

„Ľudia, pre ktorých je toto stretnutie určené, nemajú také Vianoce, ako väčšina z nás, práve preto im chceme aspoň na chvíľu dopriať pocit blízkosti a atmosféru týchto sviatkov,“ povedal riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity (TADCH) Miroslav Dzurech. Samotná účasť podľa neho rokmi narástla práve preto, že klienti charity takýto ľudský prístup hľadajú.

Na štedrej večeri si prítomní zaspomínali aj na ľudí, ktorí tu pred rokom boli, a už nie sú. „Týchto jedincov si spoločnosť bežne nevšíma, aj to, že odídu, len málokto zaregistruje. Aj ľudia z tejto spoločnosti však prežívajú smútok, keď stratia priateľov či rodinu. Preto im počas vianočnej večere venujeme tichú spomienku,“ vysvetlil riaditeľ charity.

Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova má v Trnave takmer tridsaťročnú tradíciu. Vznikla začiatkom 90. rokov. Prvých klientov museli organizátori aktívne oslovovať na ulici, aby sa zúčastnili. K sviatočnému stolu si vtedy spolu sadlo asi dvadsať ľudí v núdzi.

Text a foto: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita