V Ratnovciach sa objavila meningitída

Vážne infekčné ochorenie môže bez okamžitej liečby spôsobiť trvalé postihnutie alebo smrť. O jeho výskyte v rómskej osade informovala obec Ratnovce.

Meningokokovú meningitíduu potvrdili v uplynulých dňoch u jedného dieťaťa v Ratnovciach, ktoré ležia neďaleko Piešťan.

„V priebehu štvrtka a piatka všetci, ktorí mohli byť v kontakte s chorou osobou mali podané lieky za asistencie polície,“ uvádza na facebooku obec Ratnovce.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave spravil všetky potrebné opatrenia proti šíreniu tohto ochorenia. V žiadnom prípade nejde o epidémiu, ľudia sa preto nemusia obávať, ubezpečil obecný úrad.

Meningokoková meningitída ohrozuje najmä deti a adolescentov. Ide o ochorenie s rýchlym priebehom, ktoré vyžaduje okamžitú liečbu.

„V prípade invazívnych meningokokových ochorení sú následky naozaj závažné, približne každý desiaty pacient neprežije ani pri najlepšej starostlivosti, pätine z tých, čo prežijú, hrozia trvalé následky ako poškodenie mozgu, strata sluchu či nutnosť amputovať končatiny,“ informuje Slovenská spoločnosť infektológov prostredníctvom webstránky stopmeningokok.sk.

Medzi prvé príznaky patria vysoká horúčka, odmietanie jedla, spavosť a podráždenosť. Život ohrozujúcimi príznakmi sú krvavé vyrážky, svetloplachosť, kŕče a záchvaty.

Prevenciou je očkovanie, ale na Slovensku nie je vakcína proti meningokokovej meningitíde zaradená do plošného očkovania ani hradená zdravotnými poisťovňami. Niektoré však na ňu prispievajú.

Vážení občania,v obci je potvrdené závažné meningokokové ochorenie.Boli vykonané všetky potrebné opatrenia. Doporučujeme nosiť rúška!

Uverejnil používateľ Obec Ratnovce Piatok 19. júna 2020

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: ratnovce.sk, stopmeningokok.sk