Cenný nález v Ratnovciach: Kosti mamuta našli na paleolitickom smetisku

Pravdepodobne ide o pozostatky jedného z posledných mamutov srstnatých, ktoré na území dnešného Slovenska žili. Po odbornom očistení a konzervácii ich vystavia v Balneologickom múzeu Imricha Wintera.

Úvoz pri cintoríne v obci Ratnovce vydal odborníkom ďalší vzácny nález. Pred pár rokmi tam objavili fragment kla z mladého mamuta, teraz sú to viaceré kostrové pozostatky. „Nález je výnimočný v tom, že všetky patria jednému jedincovi. Ide o kompletnú stehennú kosť, panvu, lopatku a fragmenty lebky, rebier a kla,“ hovorí Tomáš Mlynský kurátor prírodovednej zbierky Balneologického múzea I. Wintera. Na odkrývaní kostí mamuta spolupracoval s ornitológom Erichom Kubicom, pomáhali im aj viacerí obyvatelia Ratnoviec.

Všetky pozostatky mamutov nájdené na tomto mieste súvisia s pravekým osídlením z obdobia poslednej doby ľadovej. Podľa Tomáš Mlynského bolo okolie dnešnej úvozovej cesty akýmsi paleolitickým smetiskom: „Keď lovci skonzumovali tieto zvieratá, hádzali zbytky do priekopy, aby neboli ohrozovaní dravcami ako medveď, vlk a lev. Voda z prívalových dažďov to postupne nazbierala až dole pri kostol, kde úvozová cesta ústi.“

 

Keďže v tomto prípade ide o jedného jedinca, jeho osud zatiaľ zostáva záhadou. V dnešnom úvoze mohol prirodzene uhynúť alebo ho priamo tam lovci mamutov usmrtili. „Kosti neboli v anatomickej polohe, prispieť k tomu mohla voda, ale aj dravce,“ vysvetľuje T. Mlynský. Spolu s kolegami vzácne artefakty po odkrytí opatrne zafixovali a pripravili na prevoz do múzea.

Rádiokarbónovou metódou určili vek predchádzajúceho nálezu v ratnovskom úvoze na 15-tisíc rokov. „Čiže išlo v podstate o posledné mamuty, ktoré na Slovensku žili,“ pokračuje T. Mlynský a dodáva, že k vyhynutiu tohto rodu z čeľade slonovitých prispela zmena klímy.

Všetky nálezy z Ratnoviec už sú v priestoroch Balneologického múze I. Wintera, kde ich čaká niekoľkomesačné čistenie. Vystavia ich v nálezovej polohe, aby návštevníci múzea videli, ako vyzerali priamo v teréne.

Text: Martin Palkovič

Foto: Martin Palkovič, Erich Kubica