V piešťanskej nemocnici stúpa počet pacientov i zamestnancov s covid-19

Nemocnica Alexandra Wintera už musela reprofilizovať aj lôžka na ortopedickom oddelení. V stredu sa v nej liečilo 25 pacientov s covid-19, zároveň evidovali 50 zamestnancov s týmto ochorením.

V prvej polovici októbra vzniklo tzv. covid oddelenie v priestoroch, ktoré predtým slúžili na rehabilitáciu pacientov. Aktuálne už 20 reprofilizovaných lôžok nepostačuje, Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) preto na tento účel vyhradila aj ďalších 34 lôžok na ortopedickom oddelení.

„Ortopedickí pacienti sú hospitalizovaní na chirurgickom oddelení,“ uviedla pre zpiešťan.sk Mária Baďurová, asistentka riaditeľa NAW. V stredu 9. decembra, bolo podľa jej slov v piešťanskej nemocnici hospitalizovaných 25 ľudí s ochorením covid-19.

„Žiaľ, každým dňom rastie počet zdravotníkov s týmto ochorením, čo ohrozuje zabezpečenie riadnej prevádzky niektorých oddelení. K dnešnému dňu evidujeme 50 pracovníkov nemocnice s ochorením covid-19,“ pokračovala M. Baďurová.

V súlade s opatreniami hlavného hygienika museli byť preto plánované operácie pozastavené. Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave platí aj naďalej zákaz návštev.

Prítomnosť blízkej osoby pri pôrode je povolená pod podmienkou absolvovania testu na covid-19 priamo na oddelení. Nemocnica aj naďalej v týždňových intervaloch testuje hospitalizovaných pacientov, ale aj všetkých zamestnancov.

Pandémia ovplyvňuje tiež proces darovania krvi, ktorá musí byť uložená do 14-dňovej karantény. V prípade oznámenia darcu o zistenej pozitivite je jeho krv okamžite vyčlenená zo skladových zásob.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič