V Piešťanoch pribudli lôžka pre covid pacientov

K miestam, ktoré má pre ľudí s koronavírusom vyhradené Nemocnica Alexandra Wintera, pribudlo aj 25 lôžok v Národnom ústave reumatických chorôb Piešťany. Zároveň tam pokračuje bezplatné testovanie a zdravotníci dostali prvú dávku vakcíny.

Na Slovensku je aktuálne hospitalizovaných 3 100 ľudí s potvrdeným koronavírusom. Približne štyridsať z nich v Piešťanoch. Okrem Nemocnice A. Wintera (NAW) týchto pacientov prijíma aj Národný ústav reumatických chorôb (NÚRCH). Ide o prípady, ktoré nevyžadujú oxygenoterapiu.

„Prví dvaja pacienti boli prijatí na oddelenie už vo štvrtok 7. januára a tretí o deň neskôr,“ uviedla Daniela Kňaze Doležalová, medicínska riaditeľka NÚRCH-u.

Pred budovou aj naďalej prebieha bezplatné vyšetrenie pomocou antigénových testov. Od novembra využilo túto možnosť niekoľko tisíc ľudí.

„Odberné miesto zatiaľ zostáva v prevádzke do odvolania, najmä kým to dovolia kapacity,“ oznámil v tlačovej správe NÚRCH. Testuje sa počas pracovných dní od 9.00 do 13.00 h.

Koncom minulého týždňa začalo v NÚRCH-u aj očkovanie zamestnancov proti koronavírusu pomocou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech. Tá by mala byť podľa najnovších informácií účinná aj na novú mutáciu koronavírusu. Celkovo bolo podaných 120 dávok vakcíny.

„Napriek zložitej situácii ústav naďalej poskytuje nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť aj pre svojich pacientov, predovšetkým pokračuje v podávaní biologickej liečby u pacientov s autoimunitnými ochoreniami,“ informoval na záver tlačovej správy NÚRCH.

Zdroj: Tlačová správa NÚRCH Ilustr. foto: Martin Palkovič