V Piešťanoch ožíva tradícia živého šachu veľmajstrov

V minulosti patrili šachové turnaje v kúpeľných mestách medzi obľúbené a vyhľadávané podujatia. Práve v Piešťanoch sa k nim viaže viac ako storočná tradícia, ktorá sa po dlhej odmlke vracia medzi návštevníkov i miestnych obyvateľov. Na Živý šach veľmajstrov sa možno tešiť už 17. júla.

Tradícia šachových turnajov sa v Piešťanoch začala písať pred viac ako sto rokmi. Preto je vlastne celkom prirodzené, že sa táto milá udalosť už onedlho vráti medzi návštevníkov a obyvateľov Piešťan.

Unikátny zážitok z podujatia Živý šach veľmajstrov si možno vychutnať už 17. júla, a to hneď dvakrát. Prvýkrát o 14. hodine pred Kinom Fontána – toto vystúpenie je zdarma prístupné širokej verejnosti. Druhýkrát bude možné vidieť Živý šach o 19. hodine pod stĺporadím hotela Ensana Esplanade Palace. Toto podujatie bude moderovaným večerom s pohostením a zábavou pod holým nebom v štýle black&white. Počet miest na večerné podujatie je limitovaný, vstupenka stojí 49 eur.

Ako bude vyzerať živý šach v Piešťanoch? Na šachovnici s rozmermi 9 x 9 metrov sa stretnú hlavní aktéri – veľmajstri, aby si to rozdali na život a na smrť v hre hier. Jedným zo súperov bude aj bývalý tenista Karol Kučera. Šachistom bude počas hry oddane slúžiť 32 dobovo oblečených rytierov, dám, kráľov, pešiakov a iných postavičiek, s ktorých pomocou predvedú publiku jedinečný živý šach.

Toto podujatie nepriamo nadviaže na šachovú minulosť Piešťan, kde sa v roku 1912 na prvom turnaji tohto druhu zúčastnilo osemnásť hráčov a víťazom sa stal Gejza Maróczy. Na turnaji sa v tom čase stretlo niekoľko významných šachistov svojej doby, na čele s Akibom Rubinsteinom.

Mária Michalčíková, podpredseda oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany dopĺňa: „Zaujímavým momentom bolo, že v sále, kde sa hra konala, vraj bolo neprimerane teplo a zlý vzduch, no napriek tomu získala jedna z partií Cenu za krásu. Sťažené podmienky teda turnaju na kvalite a štýle zjavne neuberali. Štrnásti hráči boli navyše bohato odmenení cenami od vtedajšieho riaditeľa kúpeľov Ľudovíta Wintera. Medzi najhodnotnejšími cenami bol dokonca aj automobil!“

Nemenej významný bol aj nasledujúci turnaj, organizovaný až o desať rokov neskôr, teda v roku 1922. Išlo o odložený druhý ročník turnaja z roku 1912. Desaťročnú pauzu šachistom vnútilo rozpútanie prvej svetovej vojny. Brayerovho memoriálu sa v tom čase zúčastnilo devätnásť šachistov. Následne pripomenul šachové tradície v Piešťanoch aj Šachový vlak, ktorý sa vydal na cestu 12. októbra 2012 z Prahy a putoval cez Drážďany, Piešťany a Viedeň späť do Prahy. Šach si vo vlaku zahralo 46 šachistov z desiatich krajín, boli medzi nimi amatéri i významní hráči.

Výhodou týchto historických turnajov bolo, že si šachisti mohli jednak zasúťažiť a súčasne, vďaka kúpeľnému prostrediu, i liečiť svoje choroby a regenerovať sily. A inak to nebude ani teraz, hovorí Andreas Schuster, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany: „Aj keď je smutné, že nik z dobových šachových veľmajstrov už nie je medzi nami, pevne veríme, že novodobý turnaj sedemnásteho júla bude nemenej lákavý a vytvorí tak ďalšiu tradíciu v podobe živého šachu pod holým nebom. Možno si s odstupom času budeme môcť opäť povedať, že sa v Piešťanoch stretáva svetová šachová elita – tak ako to bolo v minulosti.“

Všetky potrebné informácie k podujatiu nájdete v Kalendári podujatí Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany