V okrese Piešťany chcú postaviť batériové úložisko za desiatky miliónov eur

V obci Nižná by malo od roku 2025 začať fungovať batériové úložisko s kapacitou 35 megawatthodín. Jeho cenu odhadujú na 24 až 32 mil. eur.

Zachovanie rovnováhy medzi energetickou spotrebou a výrobou v každom okamihu dňa bude na Slovensku zabezpečovať viacero veľkokapacitných energetických úložísk. Jedno plánuje spoločnosť ZSE Energia postaviť neďaleko elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, na okraji obce Nižná v okrese Piešťany.

„Vďaka flexibilite a rýchlej reakcií batériového úložiska je možné pomáhať eliminovať výkyvy v energetickej sieti a zachovávať tak jej bezpečný chod. Riešenie dokáže plniť viacero funkcií, akými sú podporné služby, optimalizácia odchýlky v sieti či podpora rozvoja obnoviteľných zdrojov,“ uvádza ZSE Energia v investičnom zámere predloženom na posudzovanie vplyvov na životné prostredie – EIA.

Úložisko chce investor postaviť na vlastných pozemkoch s rozlohou jeden hektár, ktoré sú v súčasnosti využívané na poľnohospodársku výrobu. Výhodou tejto lokality je blízkosť Jaslovských Bohuníc i jednoduché pripojenie do distribučnej siete.

Začiatok výstavby je plánovaný na prvý štvrtok 2024, prevádzka začne o rok neskôr. Investičné náklady sú odhadované 24 až 32 mil. eur. Celý zámer je zverejnený na informačnom portáli ministerstva životného prostredia.

Text: Martin Palkovič

Ilustr. foto / Photo by Matthew Henry on Unsplash