V moravianskom kaštieli vrcholí maliarske sympózium, výstavu otvoria v sobotu

V Kaštieli v Moravanoch nad Váhom aktuálne prebieha v rámci projektu Rezidencie 4D Gallery viacero tvorivých pobytov domácich aj zahraničných umelcov. Z týchto rezidencií vzniknú dve výstavy, ktoré rozšíria prebiehajúcu výstavu Artrooms Moravany 3. Ich vernisáž sa uskutoční v sobotu 14. augusta o 16.00 h. V rovnakom čase otvoria aj výstavu študentov ateliéru fotografie VŠVU.

Maliarske rezidencie sú organizované v nadväznosti na dlhoročné podujatie Medzinárodné maliarske sympózium, ktoré prebiehalo v kaštieli nepretržite 40 rokov až do roku 2006, kedy bol kaštieľ predaný a začal chátrať.

Organizácia 4D Gallery sa od roku 2019 snaží o prinavrátenie výtvarného umenia do kaštieľa. Vlani sympózium obnovila. Teraz nadväzuje 42. ročníkom tohto podujatia. Kurátorkou oboch týchto ročníkov je Silvia Lacková Čúzyová, ktorá kurátorovala aj posledné dva ročníky pred prerušením sympózia (2006, 2007).

Aktuálne sú účastníkmi Andrea Bartošová, Peter Mezei, Hana Garová, Jakub Hájek (CZ) a František Hanousek (CZ). Výstava bude inštalovaná priamo v ateliéroch na druhom poschodí kaštieľa, kde teraz umelci tvoria.

Druhá výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční v sobotu 14. augusta o 16.00 h, pozostáva z výsledkov prebiehajúcich grafických rezidencií, rovnako pod vedením 4D Gallery. V roku 2020 bola v priestoroch bývalej práčovne kaštieľa založená grafická dielňa, kde sú pre tvorbu k dispozícii už viaceré grafické techniky. Aktuálne sa však rezidenti sústredia najmä na sieťotlač.

Výstava týchto grafických výstupov bude vítať návštevníkov priamo vo vstupnej miestnosti do kaštieľa. Účastníkmi sú Thomas Perrodin (FR/CH) a Ben Sanair (FR), ktorí vystupujú v tejto zostave pozvaných umelcov aj ako lektori – odovzdávajú svoje dlhoročné skúsenosti s technikou sieťotlače ďalším pozvaným účastníkom Tomášovi Klepochovi, Borisovi Sirkovi a domácim organizátorom podujatia.

Črtajú sa aj spolupráce medzi maliarmi a grafikmi. Spoločne pripravujú edíciu autorských sieťotlačových pohľadníc, ktoré budú v ponuke ako darčeky za dobrovoľné finančné príspevky na obnovu kaštieľa.

Výstavy potrvajú do 19. 9. 2021. Otváracie hodiny: piatok 14:00 – 19:00 h, sobota 10:00 – 18:00 h, nedeľa 10:00 – 18:00 h.

Tretia výstava, ktorú súčasne otvoria v kaštieli má názov Vrstvou. Predstavuje výsledky fotografického workshopu študentov ateliéru fotografie VŠVU, ktorý prebehol v kaštieli a v okolí Moravian nad Váhom a Piešťan v júni pod vedením profesora Ľuba Stacha a ďalších lektorov.

Výstava Vrstvou bude končiť 11. 9. 2019, kedy bude na finisáži odprezentovaný katalóg k výstave.

Podujatia podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Zdroj: 4D Gallery