V Kursalone bude ŽiWell, otvoria ho v apríli

Do budovy z konca 19. storočia, ku ktorej majú zvláštny vzťah všetky generácie Piešťancov, sa opäť vráti život. Budú sa tam konať koncerty, výstavy, ale aj svadby a stužkové slávnosti.

„Kúpele nám vyšli v ústrety, boli ochotní rozdeliť ten priestor a dali nám ponuku, vďaka ktorej vieme
zrealizovať svoje predstavy,“ hovorí Aurel Rusnák, ktorý stojí za značkou ŽiWell.

Pod týmto názvom šesť rokov fungovalo komunitné centrum v Leierovom dvore, neskôr vznikol Piešťanský pivovar ŽiWell.

„Chceme pokračovať v tom, čo sme robili doteraz, a dávať priestor lokálnym veciam, začínajúcim umelcom. V Kursalone budeme robiť koncerty, výstavy, premietania aj tvorivé dielne.“

Majiteľom budovy, v ktorej sídli aj Balneologické múzeum Imricha Wintera, sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Tie si nechávajú veľkú sálu, v ktorej sa konali plesy, svadby aj stužkové slávnosti.

Záujemcovia si ju budú môcť prenajať na jednorazové akcie, pričom catering zabezpečí ŽiWell. Aj preto už nebude jeho kuchyňa výhradne vegetariánska. „Pridáme trochu mäsa, ale stále budeme ponúkať zdravé obedové menu, ktoré si môžu ľudia sami vyskladať. Reštaurácia bude fungovať celodenne,“ pokračuje A. Rusnák.

Veľký potenciál vidí v terase, na ktorej nebude chýbať malé ihrisko pre deti či trampolína. Mohli by sa tam vrátiť podobné podujatia, ako je napr. Knižný bazár, ktorý organizuje Medzinárodný klub žien Piešťany.

„Sme otvorení aj ďalším aktivitám. Ak chce niekto niečo zrealizovať v týchto priestoroch alebo na terase, môže nás osloviť.“

V časti Kursalonu, ktorú si prenajal ŽiWell, aktuálne prebieha rekonštrukcia. Prvých hostí chcú privítať 1. apríla.

Náročný projekt má pomôcť zrealizovať aj crowdfundingová kampaň, ktorú spustia 22. februára na portáli startlab.sk. Má názov oŽIWme Kursalon a je zameraná na finančnú podporu samotnej rekonštrukcie aj kultúrnych aktivít, ktoré sa tam budú konať. Podporovatelia budú odmenení napríklad bezodnou šálkou kávy, pohárom piva, celoročným vstupom na kultúrne akcie alebo VIP vstupenkou na slávnostné otvorenie.

Mnohí Piešťanci sa obávali, že sčasti prázdny Kursalon o niekoľko rokov skončí podobne ako neďaleký hotel Slovan. Práve crowdfunding, teda kolektívna finančná podpora, tomu môže zabrániť.

Text a foto: Martin Palkovič