V centre inštalujú nové parkovacie automaty, niektoré už fungujú

Zamestnanci firmy, od ktorej Piešťany kúpili parkovacie automaty, ich dnes dopoludnia nainštalovali napríklad na uliciach Teplická a Winterova. Ich celoplošné spustenie je naplánované na piatok 1. mája, ale tam kde boli staré automaty nahradené novými, sú už v prevádzke.

Vodiči už nebudú musieť mať pri sebe iba mince, od piatku za parkovné v Piešťanoch zaplatia aj platobnou kartou alebo telefónom s funkciou NFC. Platba zaslaním SMS zatiaľ nebude možná.

Ďalším obmedzením, ktoré by malo byť neskôr odstránené, je nemožnosť kontrolovať platbu automaticky na základe evidenčného čísla vozidla cez systém mestskej polície. Šoféri preto budú musieť na začiatku dávať parkovací lístok z automatu za čelné sklo vozidla.

Mesto od českej firmy ClickPark kúpilo 23 nových parkovacích automatov za 171-tisíc eur. Služby spojené s ich prevádzkou budú radnicu stáť 772 eur mesačne, zmluva je uzavretá na 10 rokov, podpísali ju ešte začiatkom februára.

Na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva z júna minulého roka sa bude za parkovanie po novom platiť aj medzi nemocnicou a hotelom Slovan, pri futbalovom štadióne (7.00 – 15.30 h) a na častiach ulíc Pod Párovcami, Sládkovičova a Teplická.

Práve na tejto ulici nebolo parkovanie desať rokov spoplatnené, pretože radnica plnila podmienku na získanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie na jej rekonštrukciu. Toto obdobie teraz končí, parkovanie áut na časti Teplickej ulice bude stáť 60 centov na hodinu rovnako ako inde v centre mesta. Taktiež tam bude možné použiť parkovaciu kartu.

Drahšie sú len dopravne exponované lokality – Rázusova ulica, priestor pred hotelom Eden a medzi Nemocnicou A. Wintea a hotelom Slovan. Tam je cena 2 eurá za hodinu a parkovaciu kartu nie je možné použiť.


Radnica na svojej web stránke zverejnila návod na použitie nových parkovacích automatov. 

Pokiaľ nie sú v prevádzke dlhší čas, displej je v spiacom režime a treba ho „oživiť“ stlačením ktoréhokoľvek tlačidla.

Postup pre úhradu parkovného je potom nasledovný:

1. Stlačte zelené tlačidlo.

2. Na klávesnici zadajte evidenčné číslo vozidla (EVČ) bez medzier.

3. Potvrďte zeleným tlačidlom.

4. Zvoľte spôsob platby – mincami alebo platobnou kartou. Pri platbe mincami si dobu parkovania zvolíte podľa sumy vhodených mincí. Proces platby je ukončený automatickou tlačou parkovacieho lístka. Pri platbe platobnou kartou sa doba parkovania volí pomocou tlačidiel „+“ , ktorým sa pridá 10 centov a tlačidlom „++“ pre pridanie 1 euro.

5. Stlačte zelené tlačidlo na vydanie parkovacieho lístka

Vytlačený lístok je potrebné umiestniť do auta.




Text a foto: Martin Palkovič