Parkovacie automaty stoja 171-tisíc eur, zatiaľ budú bez SMS

Nové parkovacie automaty začnú slúžiť najneskôr v polovici apríla. Radnica si objednala 23 kusov, dohromady za ne počas 10 rokov prevádzky zaplatí takmer 264-tisíc eur.

V nových parkovacích automatoch bude možné platiť okrem mincí aj bankomatovou kartou alebo priložením telefónu resp. hodiniek s funkciou NFC. Automaty budú napájané výlučne cez solárne články, mestská polícia bude mať vďaka nim informácie, za ktoré autá je zaplatené parkovné.

Minimálne na začiatku však nebude možné platiť prostredníctvom SMS. Primátor Peter Jančovič k tomu na rokovaní mestskej rady uviedol: „Sú tam poplatky, ktoré si strháva prevádzkovateľ. Budeme musieť systém nastaviť tak, aby to bolo aj rentabilné, aby ľudia platili do rozpočtu a nie poplatky pre rôzne spoločnosti. Zaoberáme sa tým, chceme to nastaviť správne, preto na to potrebujeme dlhší čas.“

Do verejného obstarávania parkovacích automatov pre Piešťany sa zapojila iba jedna firma. Je ňou ClickPark s.r.o. so sídlom v Prahe. Podľa zverejnenej zmluvy jej radnica za 23 automatov zaplatí 171-tisíc eur. Služby spojené s prevádzkou budú stáť 772 eur mesačne. Za 10 rokov to piešťanskú samosprávu vyjde na takmer 93-tisíc eur.

Nové automaty nahradia tie, ktoré v zónach plateného parkovania slúžili doteraz a občas nefungovali. Po novom sa bude za státie platiť aj na uliciach Meštianska a Štúrova, taktiež na časti Teplickej, Sládkovičovej a ulice Pod Párovcami. Šoféri však budú môcť aj naďalej používať parkovacie karty. Ich platnosť mesto od augusta 2019 obmedzilo len na parkovisku Nálepkova.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič